Verzekeraars traag met uitkeren schadevergoeding terreurslachtoffers Brussel

Verzekeraars zouden te traag zijn met het uitbetalen van schadevergoedingen na de aanslagen in Brussel een jaar geleden. Dat vinden tal van slachtofferorganisaties en daarom maken zij nu de gang naar de rechter.
Belgische verzekeraars zijn te traag met uitkeren schadevergoeding aan terreurslachtoffers

Belgische verzekeraars zijn te traag met uitkeren schadevergoeding aan terreurslachtoffers

Verzekeraars zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor het uitkeren van vergoedingen voor zowel materiële als immateriële schade door terrorisme in België. Omdat het uitkeren van een schadevergoeding lang kan duren bij een verzekeraar kan een overheidscommissie in urgente gevallen een voorschot van maximaal 30.000 euro aanbieden. In Frankrijk, dat eerder ook getroffen werd door aanslagen, is dit echter andersom. Daar keert de overheid alle schadevergoedingen uit en vordert deze later terug van de verzekeraars.

Storm aan kritiek op verzekeraars

Een jaar na de aanslagen is een storm aan kritiek uitgebroken met betrekking tot deze regeling. Verzekeraars zijn niet alleen traag met over de brug komen, maar zouden zich ook hardvochtig opstellen. Zo zouden bijvoorbeeld zwaar getraumatiseerde slachtoffers onder druk worden gezet om weer zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Daarnaast geven slachtofferorganisaties ook aan dat de procedures omtrent de vergoedingen voor slachtoffers onduidelijk en omslachtig zijn. Meer dan de helft van de getroffen personen zou nog wachten op een deel van zijn schadevergoeding, terwijl een kwart nog helemaal niets uitgekeerd heeft gekregen. De speciale overheidscommissie ontving zo’n 398 aanvragen, maar hielp slechts 160 gedupeerden.

Weerwoord verzekeraars

Verzekeraars voeren ter verdediging aan dat veel zwaargewonden nog steeds onder behandeling zijn. Hierdoor kan hun dossier niet gesloten worden en wordt het smartengeld gebaseerd op het percentage van de blijvende invaliditeit. Deze kan pas na afloop van de behandeling vastgesteld worden. Basketbalspeler Sebastien Belling die zwaargewond is geraakt op de luchthaven Zaventem verklaard tegenover de Volkskrant: ‘We voelen ons vergeten. Wanneer worden alle beloften van financiële en psychologische steun waargemaakt?’ Ook Sebastien is één van de tientallen slachtoffers die een rechtzaak heeft aangespannen.

Excuus Belgische regering

De Belgische minister Charles Michel heeft erkent dat de nazorg van de aanslagen in 2016 in gebreke is gebleven. Met de verzekeringsmaatschappijen is dan ook afgesproken het smartengeld zo snel mogelijk uit te keren aan de gedupeerden. Verder werkt de Belgische overheid ook aan een speciaal statuut voor terreurslachtoffers. Dit statuut moet ervoor zorgen dat een slachtoffer van terrorisme aanspraak kan maken op een levenslange uitkering en op automatische terugbetaling van alle medische onkosten.

Lees ook: Aanslagen Brussel: schade verzekerd via verzekeringspool

Gepubliceerd op 23 maart 2017 om 10:00 uur.