Zorgverzekeraar accepteert aflossing schuld in natura niet

Zorgverzekeraar Anderzorg kreeg te maken met een verzekerde die haar boete voor het te laat betalen van de zorgpremie wilde omzetten naar een boete in natura. De kantonrechter stak hier echter een stokje voor.
Een verzekerde van Anderzorg dacht haar schuld van amper twee tientjes in te kunnen lossen in natura

Een verzekerde van Anderzorg dacht haar schuld van amper twee tientjes in te kunnen lossen in natura

Koken voor alle medewerkers, een tuin aanleggen bij het kantoor van de verzekeraar of een workshop over de deeleconomie. De vrouw bood van alles aan om onder de boete van nog geen twee tientjes uit te komen die Anderzorg haar had opgelegd voor het te laat betalen van de zorgpremie. De vrouw had meerdere aanmaningen gekregen voor het betalen van de zorgverzekering, maar reageerde nergens op. Daarop schakelde Anderzorg een incassobureau in.

Na het inschakelen van het incassobureau betaalde de vrouw een klein deel van haar schuld. De overige kosten wilde zij in nature betalen, maar Anderzorg besloot over te gaan tot dagvaarden en is uiteindelijk door de rechtbank in het gelijk gesteld. Naar eigen zeggen heeft de vrouw geen inkomsten. Ze woont in Griekenland en werkt daar als vrijwilliger om vluchtelingen te helpen. In het vonnis is dan ook te lezen:

“De omstandigheid dat gedaagde onvoldoende financiële middelen heeft om haar verplichtingen jegens Anderzorg na te komen, is immers het gevolg van haar eigen keuze. Hoe nobel haar motieven voor haar huidige leefstijl ook mogen zijn, niet valt in te zien waarom de negatieve gevolgen daarvan voor rekening van Anderzorg moeten komen.”

Naast de openstaande boete, is de vrouw ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van bijna 250 euro.

Gepubliceerd op 26 juli 2017 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 27 juli 2017 om 16:36 uur.