Is een annuleringsverzekering nou nodig?

We hebben onze zomervakantie geboekt, en voor de zekerheid een annuleringsverzekering genomen. Maar is dat nou echt nodig?

Een annuleringsverzekering biedt je een stukje zekerheid voor als je de geboekte vakantie onverhoopt moet afzeggen. Een vakantie afzeggen, dat doe je niet zomaar. Dan moet er wel echt iets aan de hand zijn, om die reis - waar je natuurlijk enorm naar uitkeek - te annuleren. Dat je niet gaat is dan al vervelend genoeg. Nog vervelender is als je het geld dat je hebt betaald gewoon kwijt bent. Vooral als het annuleren op het allerlaatste moment gebeurt. Geen vakantie én geen geld... dubbel zuur.

Hiervoor biedt de annuleringsverzekering dekking. De kosten die je kwijt bent door het annuleren (dus het verschil tussen wat je hebt betaald en wat je terugkrijgt na het annuleren) krijg je dan terug. Tenminste, als het annuleren een reden heeft die in de polisvoorwaarden beschreven staat. Wat een geldige reden is voor de dekking, verschilt nogal per polis.

Ook het afbreken van een vakantie, als je door onvoorziene dringende omstandigheden terug naar huis moet, valt onder de annuleringsverzekering. Dat noemen ze een afbrekingsvergoeding.

Is een annuleringsverzekering echt nodig? Nee, op zich niet. Als je het niet erg vindt als het betaalde geld misschien gewoon weg is als je de reis af moet zeggen, hoef je geen annuleringsverzekering af te sluiten. Je weet precies wat de maximale schade is en of je dat financieel kunt verdragen.

Overigens is in sommige doorlopende reisverzekeringen ook een doorlopende annuleringsdekking opgenomen. Als je zo'n verzekering hebt, is het natuurlijk zonde van je geld om óók nog premie te betalen voor een annuleringsverzekering bij het boeken van je reis. Pas daar goed mee op, want voordat je het weet heb je zo'n verzekering toch meegenomen bij je boeking. Vooral bij online boeken kan dat door één vinkje gemakkelijk gebeuren. Goed opletten dus!

Vraag over annuleringsverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in april 2013.