Wat is het gevaar van onderverzekering?

Voor de inboedelverzekering en de opstalverzekering is het belangrijk dat het verzekerd bedrag op de juiste hoogte wordt gesteld. Een te hoog verzekerd bedrag kost je onnodig veel geld en een te laag bedrag zorgt voor onderverzekering.

Het belang van het op de juiste manier vaststellen van het verzekerd bedrag van een inboedel- en opstalverzekering wordt vaak onderschat. Een te laag verzekerd bedrag heeft tot gevolg dat een schade maar gedeeltelijk wordt vergoed. De schade wordt namelijk pro rata uitgekeerd. Dat wil zeggen dat de hoogte van de schadevergoeding afhankelijk is van het verzekerde bedrag ten opzichte van de herbouwwaarde van het huis. Als het huis verzekerd is voor €100.000 en de herbouwwaarde bedraagt €200.000, krijg je van een schade ook maar de helft uitgekeerd.

Wat kun je doen tegen onderverzekering?
Zowel de verzekeraars als de verzekerden hebben er baat bij om het juiste verzekerd bedrag vast te stellen. Verzekeraars bieden hulp bij het vaststellen van het juiste bedrag. Bij de inboedelverzekering kun je onderverzekering voorkomen door een inboedelwaardemeter in te vullen. Aan de hand van een aantal vragen over het huis, over de gezinssamenstelling, leeftijd en het inkomen wordt een verzekerd bedrag aanbevolen. Als je dit bedrag aanhoudt, gaat de verzekeraar zich bij een schade niet beroepen op onderverzekering.

Voor het vaststellen van het verzekerd bedrag voor de opstalverzekering wordt gebruik gemaakt van de herbouwwaardemeter. Hierin wordt aan de hand van de inhoud van het huis een verzekerd bedrag geadviseerd. Ook bij het gebruiken van de herbouwwaardemeter zal de verzekeraar zich bij een schade niet beroepen op onderverzekering.

Inboedelverzekering en opstalverzekering zonder verzekerde bedragen
Het voor het juiste bedrag verzekeren van opstallen en inboedels zijn arbeidsintensieve werkzaamheden voor de verzekeraars en voor verzekeringnemers. Steeds meer verzekeraars kiezen ervoor om niet meer met verzekerde bedragen te werken. Er wordt gewoon gesteld dat inboedel standaard verzekerd is tot een bedrag van €100.000. Voor de opstalverzekering wordt bijvoorbeeld aangehouden dat huizen verzekerd zijn tot een herbouwwaarde van €500.000. In de praktijk blijkt dat 95% van de huishoudens niet met de inboedel of het woonhuis boven deze bedragen uit komen.

De maximale vergoeding bedraagt het bedrag genoemd op het polisblad, ook bij onderverzekering. Dit biedt gemak voor de verzekeraars, en ook voor jou als klant.

Vraag beantwoord in mei 2014. Laatst gewijzigd op 14 mei 2014.