Hoeveel assurantiebelasting moet ik betalen?

De overheid heft op verschillende verzekeringen belasting. Assurantiebelasting is de naam voor belasting die betaald moet worden op de meeste schadeverzekeringen.

Je betaalt de assurantiebelasting aan de verzekeringsmaatschappij, als onderdeel van de premie. De verzekeraar betaalt dit bedrag vervolgens weer aan de overheid. De hoogte van het percentage assurantiebelasting wordt dus ook bepaalt door de overheid.

Assurantiebelasting
Vanaf 1 januari 2013 is het tarief verhoogd van 9,7 % naar 21%. Deze assurantiebelasting betaal je niet alleen over de premie, maar ook over de poliskosten. Brengt de verzekeraar of de bemiddelaar de vergoeding voor de diensten die samenhangen met de verzekering apart in rekening? Dan moet daarover ook belasting worden betaald.

Geen assurantiebelasting
Op een aantal verzekeringen wordt geen assurantiebelasting geheven. Denk hierbij aan verzekeringen die verband houden met dood, leven of welzijn van de mens. Zoals levensverzekeringen, ongevallenverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en zorgverzekeringen.

Vraag beantwoord in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 15 augustus 2014.