Stormschade, wat vergoedt de verzekering?

Door een hevige storm kan er veel schade veroorzaakt worden aan woningen, auto’s en andere spullen. Veel verzekerden zijn zich er niet van bewust dat schade gedekt kan worden onder de opstalverzekering en/of inboedelverzekering.

Met het veranderend klimaat is het raadzaam een goede verzekering af te sluiten om niet voor onaangename verassingen te komen staan. Maar wat wordt er eigenlijk vergoed door de verzekering?

Bij schade door storm valt te denken aan bijvoorbeeld een omgewaaid tuinhuis of een boom die terecht is gekomen op de schuur. Of bijvoorbeeld dakpannen die van het dak zijn gewaaid. Er wordt doorgaans alleen uitgekeerd bij stormschade met windkracht 7 of hoger. Verzekeraars beschouwen het dan pas als storm. De windkracht wordt gemeten door het KNMI. Mocht er geen windkracht 7 gemeten worden, dan kan er worden gekeken naar schade bij huizen in de buurt.

Verzekeraars keren vaak wel uit bij schade door storm. Wel geldt er bij schade door storm een hoger eigen risico dan bij andere schades. Mocht je dus een hoog eigen risico hebben en nauwelijks schade, dan kun je de schade beter zelf vergoeden.

Meestal krijg je de nieuwwaarde van de spullen vergoed. Indien de waarde van je spullen lager is dan 40 procent van het bedrag waarvoor je ze hebt aangeschaft, dan wordt de dagwaarde vergoed. Er zijn wel een aantal uitzonderingen waarbij je niet het volledige bedrag krijgt vergoed. Bekijk de polisvoorwaarden voor meer informatie hierover.

Vraag beantwoord in november 2014. Laatst gewijzigd op 12 mei 2015.