Wanneer komt er een expert langs bij schade?

Ben je van plan een grote schadeclaim in te dienen voor bijvoorbeeld een lekkage of gestolen kunstobject. Dan is het handig te weten of de verzekeraar een expert langs stuurt. Maar wanneer komt er een expert langs?

Bij het indienen van een schadeclaim komt er in de meeste gevallen geen schade expert langs. Wanneer de verzekeraar geen goede inschatting kan maken of de schade groot is, zal de verzekeraar waarschijnlijk wel een expert langs sturen. Vaak is het afhankelijk van het schadebedrag of een verzekeraar wel of geen expert inhuurt om de oorzaak en het schadebedrag vast te stellen. Bij relatief kleine schadebedragen wegen de kosten van het inhuren van expert namelijk niet op tegen het schadebedrag. Toch kan de verzekeraar er voor kiezen bij een lager schadebedrag een expert langs te sturen, bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar geen goed beeld krijgt van de ontstane schade.

Schadebedrag
Het langs sturen van een expert is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van de claim. Hoe hoger de claim, hoe groter de kans dat er een expert langs zal komen. Bij opstalverzekering, inboedelverzekering en woonverzekeringen wordt vaak vanaf een claim rond de 750 euro een expert ingezet. Bij de autoverzekering ligt dit bedrag nog hoger. Het verschilt per verzekeraar wanneer er een expert wordt ingeschakeld. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat dit vaak precies vermeld.

Echter, ook bij lage bedragen kan er een expert komen kijken, bijvoorbeeld wanneer het onduidelijk is hoe de schade is veroorzaakt. Door het schadeformulier zo uitgebreid en nauwkeurig mogelijk in te vullen en eventueel aan te vullen met bijvoorbeeld foto’s en bonnetjes kan de verzekeraar de schade beter beoordelen en is de kans op een bezoek van een expert kleiner.

Schade opgelopen? Bel dan eerst je verzekeraar om te vragen of de schade door een expert moet worden beoordeeld. Ga het niet meteen repareren, de expert kan de schade dan niet meer beoordelen waardoor je mogelijk de schade niet vergoed krijgt door de verzekeraar.

Lees ook:

Vraag beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 28 januari 2016.