Afschrijvingsregeling

Na het eerste jaar dat je de nieuwe auto hebt, wordt er gedurende een aantal maanden een bepaald percentage per maand van de oorspronkelijke cataloguswaarde afgetrokken.

Dit systeem wordt afschrijvingsregeling genoemd en is ingevoerd wegens de waardevermindering van de auto door bijvoorbeeld slijtage. Iedere verzekeraar gebruikt een ander systeem en andere percentages.

Vaak vergoeden autoverzekeraars in het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto. In de 24 maanden daarna wordt er elke maand een bepaald percentage afgetrokken waardoor de waarde van de auto daalt. Na drie jaar stopt de afschrijvingsregeling meestal en wordt de dagwaarde van de auto vergoed. Sommige autoverzekeringen kennen geen afschrijvingsregeling en vergoeden de eerste drie jaar de nieuwwaarde.

Wanneer je auto na twee jaar total loss wordt verklaard, wordt er middels de afschrijvingsregeling bepaald welk bedrag je vergoed krijgt van de autoverzekering. Vergelijk daarom autoverzekeringen om te zien of jouw gewenste autoverzekeraar een afschrijvingsregeling hanteert.

Begrip over de autoverzekering omschreven in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 30 oktober 2014.