Groene kaart

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvang je altijd van de verzekeraar of tussenpersoon een groene kaart. Deze ontvang je tegenwoordig vaak als PDF-bestand per e-mail zodat je deze altijd bij je hebt in je mailbox. Mocht je deze niet per mail ontvangen, dan kun je de papieren groene kaart gebruiken.

De groene kaart is het bewijs dat je verzekerd bent, het is een pasje of document. Er zijn verschillende gegevens op de groene kaart vermeld, zoals de landen waar de auto verzekerd is, wel kenteken verzekerd is, wanneer de verzekering geldig is en het kaartnummer. Ook kun je op de groene kaart praktische informatie vinden over de hulpverlening waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld waar je terecht kan wanneer je autoruit kapot is, of welke telefoonnummers je moet bellen wanneer er iets gestolen is.

Binnen de EU is de groene kaart niet verplicht, de politie kan namelijk in de centrale registers zien of een voertuig wel of niet verzekerd is. Hoewel de groene kaart in bijna alle landen niet verplicht is, is het wel raadzaam om de kaart (of een kopie ervan) bij je te hebben. Er staat zoals eerder gezegd veel praktische informatie op de kaart.

Lees ook:

Begrip over de autoverzekering omschreven in november 2014. Laatst gewijzigd op 20 juni 2016.