Wat is een groene kaart?

Bij de nieuwe motorrijtuigverzekering ontvang je van de verzekeringsmaatschappij de polis en groene kaart. Wanneer je een autoverzekering afsluit, ontvang je van de verzekeraar een internationaal verzekeringsbewijs, ook wel groene kaart genoemd.

De groene kaart kan een document of pasje zijn. Dit is het bewijs dat je verzekerd bent. Met een groene kaart heb je alle belangrijke gegevens bij de hand. Het wordt dan ook aangeraden deze bij de hand te hebben, bijvoorbeeld eenvoudig als PDF-bestand in je mailbox. Steeds meer verzekeraars versturen de groene kaart alleen nog per e-mail.

Inhoud van de groene kaart
Op de groene kaart staan de volgende gegevens:

  • In welke landen de auto verzekerd is
  • Welk kenteken verzekerd is
  • In welke periode de verzekering geldig is
  • Het groene kaart nummer (in het geval van schade moet dit ingevuld worden op het Europees schadeformulier)

Vaak staat op de groene kaart ook praktische informatie over de hulpverlening waar je recht op hebt. Bijvoorbeeld welke telefoonnummers je moet bellen in geval van diefstal of waar je terecht kan voor de reparatie van de ruitschade.

Verplichting
Bij gekentekende motorrijtuigen kan de politie binnen de Europese Unie op eenvoudige wijze bij de centrale registers (in Nederland is dit de RDW) controleren of een voertuig is verzekerd en daarom is een groene kaart niet verplicht. In Nederland en de meeste Europese landen ben je vaak niet verplicht een groene kaart bij je te hebben.

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om toch een groene kaart bij je te hebben, ook al is het niet verplicht. Een zwart-wit kopie kan natuurlijk ook. Het mag zelfs een ander verzekeringsbewijs zijn. Als alle relevante verzekeringsgegevens er maar op staan. De politie kan binnen de EU in centrale registers nakijken of je verzekerd bent. Let er wel op dat de papieren groene kaart een jaar geldig is. Ga je volgend jaar (weer) naar een land waarbij het verplicht is een groene kaart bij je te hebben, moet je dus weer even een nieuwe papieren versie van de kaart printen of aanvragen. Verzekeraars die de groene kaart alleen mailen, doen dit standaard voor het verstrijken van de geldigheidsdatum.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 20 juni 2016.