In welke landen is de groene kaart verplicht?

In Nederland is het sinds 1972 niet meer verplicht om de groene kaart in de auto te bewaren. In sommige landen is het in bepaalde situaties wel verplicht om de groene kaart in de auto te hebben.

Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er in heel Europa hetzelfde uit en is dus door iedereen te herkennen en te ‘lezen’. Ook al is het niet verplicht, het is altijd handig de groene kaart bij je te hebben wanneer je gaat reizen met een auto. Zo kan de politie overal binnen de EU in de centrale registers nakijken of je wel verzekerd bent. In Nederland gaat dit op eenvoudige wijzen via de RDW.

Groene kaart niet verplicht
Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland

Originele groene kaart verplicht
Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland

Ondanks dat de groene kaart misschien niet verplicht is, is het wel aan te raden deze bij je te hebben. In sommige landen geldt de groene kaart al nationaal verzekeringsbewijs. Wanneer je schade maakt, heb je niet alleen alle gegevens direct bij de hand, ook de politie kan direct zien hoe de vork in de steel steekt. Dit maakt je automatisch een beetje minder verdacht.

Daarnaast staat ook op de kaart vermeld in welke landen jouw autoverzekering dekking biedt. Staat je vakantieland er niet tussen? Dan heb je meestal ook de mogelijkheid om in het betreffende land bij de grens een verzekeringsbewijs aan te schaffen. Daarmee kun je dan in dat land aantonen dat jouw auto verzekerd is.

Zodra je auto verzekerd is ontvang je van je verzekeraar de groene kaart. Er zijn verzekeraars zoals Verzekeruzelf.nl en AllSecur die de groene kaart digitaal toesturen. Mocht je deze dan kwijt zijn, dan kan je hem zelf nogmaals printen. Let er hierbij wel op dat je de kaart ook echt in kleur print zodat deze groen is. Ook zijn er verzekeraars die de groene kaart op creditcardformaat versturen. Deze voldoen niet aan de internationale eisen en zijn dus ook niet geldig.

Welke gegevens staan er op de groene kaart?

Op de groene kaart staan de volgende gegevens:

  • je polisnummer;
  • de geldigheidsperiode van de autoverzekering;
  • in welke landen het voertuig is verzekerd;
  • het kenteken dat is verzekerd;
  • je groene kaart nummer.

Kleur van de groene kaart

Zoals eerder al te lezen is, is de kaart dus groen. Dit is door de UNECE (Economische commissie voor Europa van de Verenigde Naties) vastgelegd in de jaren vijftig. De groene kleur is van belang, omdat iedere land en dus ook de douane het document op deze manier herkend en op echtheid kan toetsen. Een andere voorwaarden is dat de groene kaart van papier moet zijn. Een louter digitale versie is niet toegestaan volgens de VN.

Nog geen autoverzekering afgesloten? Via Verzekeringen.com kun je eenvoudig een autoverzekering vergelijken en direct afsluiten.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2015. Laatst gewijzigd op 16 augustus 2018.