Kan ik een voorlopige autoverzekering aanvragen?

Ik heb zojuist een auto gekocht en een autoverzekering aangevraagd. De aanvraag is nog in behandeling, kan ik een voorlopige dekking aanvragen en de weg opgaan?

Wanneer je bijvoorbeeld net je rijbewijs gehaald hebt en een eerste auto hebt gekocht, wil je waarschijnlijk meteen de weg opgaan. Je hebt een autoverzekering aangevraagd, maar deze is nog in behandeling. Hoewel je niet kunt wachten is het toch verstandig om dit wel te doen. Mocht er iets gebeuren dan ben je onverzekerd en zul je waarschijnlijk veel geld moeten betalen. Geen leuk grapje als je zo begint als beginnende bestuurder.

Kan je echt niet wachten met rijden? Dan biedt een voorlopige dekking een goede uitkomst. Met deze tijdelijke dekking is je auto verzekerd terwijl de aangevraagde autoverzekering nog in behandeling is. Je kunt dan in ieder geval wel alvast verzekerd de weg op. Mocht er wat gebeuren dan hoef je het niet zelf te vergoeden. Wanneer je het verzekeringsbewijs binnenkrijgt, is je autoverzekering helemaal rond.

Verzekeraars hanteren wel een aantal voorwaarden bij het verstrekken van een voorlopige dekking. Duurdere of zware auto’s krijgen bijna nooit een voorlopige dekking. Ook wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt is de kans klein dat je een voorlopige autoverzekering kunt afsluiten.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 21 oktober 2014.