Kan ik mijn auto ook voor één dag verzekeren?

In een aantal gevallen kan het handig zijn een autoverzekering voor één dag af te sluiten. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor, waaronder het aanvragen van eendagskenteken. Hieronder leggen wij verder uit welke mogelijkheden er zijn om je auto te verzekeren voor een dag.

Het is in Nederland wettelijk verplicht een autoverzekering te hebben met minimaal WA-dekking. Vaak sluit je een autoverzekering voor minimaal een jaar af, maar het kan natuurlijk voor komen dat je de auto wilt verzekeren voor één dag of enkele dagen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een auto importeert uit het buitenland en deze zelf naar het keuringspunt rijdt. Om een auto voor een dag te verzekeren, zijn er doorgaans twee mogelijkheden: middels een eendagskenteken of op basis van het chassisnummer van de auto. Beide mogelijkheden zullen we verder toelichten.

Eendagskenteken
Doorgaans is een eendagskenteken de eenvoudigste manier om een auto voor een dag te verzekeren. Het eendagskenteken kan gratis worden aangevraagd bij de Rijks Dienst van het Wegverkeer (RDW). Dit kenteken is alleen in Nederland geldig en alleen op de dag die je met de RDW afspreekt. In principe is een dergelijk kenteken bedoeld voor een APK-keuring. Het eendagskenteken zorgt ervoor dat je veilig naar de keuringsplaats kan rijden. Na goedkeuring van de auto kan vervolgens een regulier kenteken worden aangevraagd.

De verzekering voor het eendagskenteken is zoals de naam al aangeeft één dag geldig. Het kenteken kost ongeveer 30 euro. Let er wel op dat je deze verzekering minimaal een week vooraf aanvraagt, zo heb je in ieder geval alle papieren op tijd in huis. Een eendagskenteken is enkel geldig voor voertuigen zonder Nederlands kenteken. Het kan natuurlijk ook voor komen dat je een auto importeert met een buitenlands kenteken. Wellicht is het dan handig te kiezen een verzekering te kiezen op basis van het chassisnummer van de auto.


Chassisnummer
Het is ook mogelijk om op basis van het chassisnummer de auto voor een dag te verzekeren. Een autoverzekering op chassisnummer wordt bijvoorbeeld gekozen wanneer een auto wordt geïmporteerd met buitenlands kenteken. Je kunt namelijk niet op een buitenlands kenteken een reguliere Nederlanders autoverzekering afsluiten. Er zijn verschillende verzekeraars die op basis van het chassisnummer een autoverzekering aanbieden.

Het verschil tussen de verzekering op een eendagskenteken en het chassisnummer is  wel dat; een autoverzekering op basis van het chassisnummer twee weken of een maand kan lopen. Nadat je een regulier kenteken hebt ontvangen, kun je een autoverzekering afsluiten. Op Verzekeringen.com kun je zelf de goedkoopste autoverzekering vergelijken en direct afsluiten.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in maart 2015. Laatst gewijzigd op 11 maart 2015.