Wat is een eendagskenteken?

Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent een auto te laten importeren, dan moet je een keuringsafspraak maken bij de Rijks Dienst van Wegverkeer. Je hebt dan een eendagskenteken nodig.

Een eendagskenteken is een kenteken voor één dag. Wanneer een auto bijvoorbeeld wordt geïmporteerd naar Nederland, moet de auto aangemeld worden bij de Rijks Dienst van het Wegverkeer (RDW). Een kenteken voor één dag kan om verschillende redenen aangevraagd worden en geldt niet alleen voor het importeren van auto's. Een eendagskenteken kan bijvoorbeeld ook worden aangevraagd wanneer een kentekenplaat ongeldig is verklaard en weer opnieuw geactiveerd moet worden.

Bij het importeren van een auto duurt het meestal een paar weken voordat de auto een Nederlands kenteken heeft. Maar de auto moet misschien eerst nog wel APK-keuring ondergaan. Je kunt dan een eendagskenteken aanvragen. De auto is dan één dag verzekerd. De auto moet uiteraard wel in zo’n staat zijn dat er veilig mee gereden kan worden.

Een eendagskenteken aanvragen is gratis en is dus slechts één dag geldig. Let op: de auto moet wel verzekerd zijn die dag! Maak eerst een keuringsafspraak en regel de verzekering alvorens je een eendagskenteken aanvraagt. Met een eendagskenteken kun je vervolgens zelf naar een RDW keuringsstation rijden.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in februari 2015. Laatst gewijzigd op 3 februari 2015.