Kras op mijn auto door iemand anders, ben ik verplicht dit te laten maken of raak ik mijn no-claim kwijt?

Mijn auto is allrisk verzekerd en nu heeft iemand anders een kras veroorzaakt. Ben ik verplicht dit te laten maken of kan het zo zijn dat ik mijn no-claim kwijt raak?

Wanneer je auto allrisk is verzekerd, is schade door alle van buitenaf komende onheilen gedekt. Wanneer je de schade claimt kan dit nadelig effect op de no-claim hebben waardoor het kortingspercentage terugvalt en je meer premie moet gaan betalen. Veel verzekeraars hebben in de voorwaarden staan dat je de uitbetaalde schade binnen een jaar na afwikkeling terug kunt betalen waardoor de no-claim korting wordt hersteld.

Ook zijn er verzekeraars die in de voorwaarden hebben staan dat vandalisme schade geen gevolgen heeft voor de no-claim korting.

Het doen van aangifte bij de politie is dan van belang waarbij je het politierapport met het ingevulde en ondertekend schadeformulier bij de verzekeraar moet indienen. Wanneer je twee getuigen hebt, die gezien hebben dat een derde deze kras op je auto heeft gezet kun je in sommige gevallen het waarborgfonds inschakelen (vandalisme schade hoort hier niet bij).

Het is daarom verstandig te informeren bij je eigen verzekeraar. Zij zullen aangeven of er dekking op je polis is en onder welke voorwaarden.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in september 2013.