Hoe raak ik negatieve schadevrije jaren kwijt?

Negatieve schadevrije jaren ontstaan doordat je geen of weinig schadevrije jaren hebt en een schade claimt bij jouw verzekeraar. Sommige verzekeraars weigeren dan je aanvraag voor een autoverzekering. Hoe kom je dan van deze negatieve schadevrije jaren af?
Negatieve schadevrije jaren, hoe kom je er vanaf?

Negatieve schadevrije jaren, hoe kom je er vanaf?

Wanneer je weinig of geen schadevrije jaren op je naam hebt staan, bijvoorbeeld omdat je een beginnend bestuurder bent, kan het zijn doordat je een schade claimt je in de min komt te staan qua schadevrije jaren. Iedere autoverzekeraar hanteert een terugval van 5 jaren wanneer je een schade claimt. Ongeacht de omvang ervan. Soms is het dus verstandiger om zelf de kosten van je schade te bepalen.

Wanneer je een negatief aantal schadevrije jaren hebt, helpt het niet om je autoverzekering op te zeggen of om over te stappen. De schadevrije jaren worden opgeslagen in een centraal systeem genaamd RoyData. Iedere verzekeraar in Nederland heeft toegang tot deze database. Ook kan het zijn dat een autoverzekeraar je weigert op basis van een negatief saldo aan schadevrije jaren. Er zit dus niets anders op dan deze weer opnieuw op te bouwen. Dat houdt in dat je enkel van je negatieve schadevrije jaren af kan komen door 5 jaar schadevrij te rijden.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schadevrije jaren beantwoord in augustus 2017. Laatst gewijzigd op 24 augustus 2017.