Valt schade aan mijn caravan ook onder dekking van autoverzekering?

Wanneer je met de caravan op vakantie gaat is het belangrijk om te weten of en hoe je caravan verzekerd is. Is schade aan je caravan bijvoorbeeld verzekerd met een autoverzekering?

Er ontstaat bij een caravan vaak verwarring wanneer het gaat om de verzekering. Wanneer valt schade aan de caravan onder de autoverzekering en wanneer niet? Het is daarbij van belang of je schade aan je caravan zelf hebt of dat je schade met je caravan veroorzaakt bij anderen. Houd in ieder geval in het achterhoofd dat schade aan de caravan zelf altijd apart verzekerd moet worden. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden.

Caravan gekoppeld aan auto
De schade die je met de caravan veroorzaakt bij anderen valt onder de dekking van de autoverzekering. Raak je bijvoorbeeld tijdens het achteruitrijden met je caravan de auto van de buren, dan valt deze schade onder de autoverzekering. Veel mensen denken onterecht dat schade aan de caravan ook onder de autoverzekering valt, dat is echter niet zo. Wanneer de caravan gekoppeld is aan de auto, ben je namelijk alleen verzekerd via de autoverzekering voor schade die je aan anderen aanricht.

Caravan losgekoppeld
Het kan natuurlijk ook voor komen dat je schade veroorzaakt nadat je de caravan hebt ontkoppeld. Schade die je veroorzaakt bij anderen met een losgekoppelde caravan, valt onder de WA-dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Ook hier is alleen schade die je aan anderen toebrengt gedekt. Maar hoe zit het dan bij schade aan mijn caravan zelf?

Schade aan caravan zelf
Schade aan de caravan onderweg (gekoppeld) of schade aan de caravan op de camping (losgekoppeld) valt dus niet onder de dekking van de autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Je zult schade aan de caravan zelf dan ook apart moeten verzekeren met een caravanverzekering. Met een caravanverzekering is schade aan de caravan door bijvoorbeeld, brand, diefstal, blikseminslag, ontploffing en kortsluiting verzekerd.

Het afsluiten van een caravanverzekering is niet verplicht. Dat hangt voornamelijk af van de waarde van de caravan. Veel mensen met een nieuwe caravan kiezen er bijvoorbeeld voor hun caravan apart te verzekeren. Bij schade aan de caravan kan dat namelijk flink wat geld besparen. Een caravanverzekering kun je overigens ook afsluiten voor een vouwwagen of stacaravan.

Lees ook:

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in april 2015. Laatst gewijzigd op 22 april 2015.