Hoe stel ik tegenpartij aansprakelijk voor schade bij WA- of WA-beperkt casco dekking?

Ik heb een aanrijding gehad en de tegenpartij is aansprakelijk voor mijn schade. Hoe pak ik dit aan?

Bij een WA-autoverzekering en een WA-beperkt casco autoverzekering ben je niet verzekerd voor aanrijdingsschade aan je eigen voertuig. Op het moment dat je betrokken bent bij een schuldschade zal alleen de schade aan de tegenpartij worden vergoed. Je kunt bij het afsluiten van een autoverzekering een rechtsbijstandverzekering sluiten. Deze premie is meestal minimaal en zal de schade verhalen op het moment dat iemand anders bij jou schade maakt. Mocht je geen rechtsbijstandverzekering hebben, hoe kun je dan de schade vergoed krijgen? 

Aansprakelijkheidsstelling tegenpartij
Verzamel alle gegevens van de tegenpartij en vul samen het Europese schadeformulier in. Maak foto’s van de aanrijding en noteer eventueel de gegevens van getuigen. Neem daarna contact op met een schadeherstelbedrijf voor een schade-indicatie. Als de schade hoger is dan € 1.500, moet een expert de schade vaststellen. Bel de verzekeraar van de tegenpartij en vraag om een expertise.

Voordat de verzekeraar van de tegenpartij de schade in behandeling neemt, stel je hem eerst aansprakelijk. Maak een brief of e-mail op en geef duidelijk aan wat de schade aan je eigen voertuig is, wat er is gebeurd, waarom de tegenpartij aansprakelijk is voor je schade en of er eventueel nog getuigen aanwezig waren.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.