Wat is het verschil tussen een OIV en SVI?

Het verschil tussen een ongevallen-inzittendenverzekering (OIV) en een schade-inzittendenverzekering (SVI) zit hem in de dekking en het uit te keren bedrag.

Een WA-autoverzekering biedt dekking voor schade die jij aan derden veroorzaakt bij een ongeval, maar niet aan de inzittenden van jouw auto. Deze schade wordt gedekt door een inzittendenverzekering. Er zijn twee verschillende inzittendenverzekeringen:

Deze aanvullende autoverzekeringen zijn voornamelijk van belang wanneer jij de veroorzaker bent van het ongeval of wanneer er geen schuldige aangewezen kan worden. Ook schade aan jou als bestuurder is verzekerd bij een SVI of OIV.

Dekking SVI en OIV: de verschillen

Een SVI is zoals de naam eigenlijk al zegt een schadeverzekering. De schadeverzekering voor inzittenden biedt een vergoeding voor letselschade, maar ook de materiële kosten die in direct verband staan met het ongeval. Bijvoorbeeld inkomstenderving of huishoudelijk hulp. De OIV is een zogenoemde sommenverzekering en biedt alleen dekking wanneer jij of één van je passagiers blijvend invalide raakt of overlijdt bij een ongeval.

Verzekerd bedrag SVI en OIV: de verschillen

Bij een ongevallenverzekering voor inzittenden is het bedrag vooraf al vastgesteld en bij een schade-inzittendenverzekering wordt een bedrag uitgekeerd afhankelijk van de schade, tot een vooraf besproken maximumbedrag. Hierdoor kan het zijn dat wanner er sprake is van ernstig letsel de uitkering lager is.

De SVI en OIV zijn geen verplichte verzekeringen in tegenstelling tot een WA-verzekering. Wél kan het bijvoorbeeld zijn dat een sportclub u verplicht een dergelijke verzekering af te sluiten wanneer u vaak kinderen vervoerd. Heb je vaak mensen in de auto? Dan kan het toch verstandig zijn een inzittendenverzekering afsluiten.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in maart 2017. Laatst gewijzigd op 20 maart 2017.