Ben ik verzekerd tijdens het maken van een proefrit?

Binnenkort ga ik kijken voor een nieuwe auto. Maar ben ik verzekerd bij het maken van een proefrit en waar moet ik verder op letten?

De proefrit valt onder de verzekering van de garage, autodealer of particuliere verkoper. Deze is namelijk de eigenaar van de auto en is verplicht een autoverzekering met minimaal een WA dekking af te sluiten. Echter, het is wel raadzaam voorafgaand aan de proefrit te kijken of en hoe de auto is verzekerd.
Veroorzaak je gedurende de proefrit schade aan een ander, dan dekt de verzekering de veroorzaakte schade.

Maar bij een WA verzekering wordt alleen de schade van de tegenpartij gedekt. Indien de auto all risk verzekerd is, dan wordt ook de schade aan de eigen auto vergoed. Het claimen van schade heeft invloed op de premie en het aantal schadevrije jaren. Wanneer je tijdens de proefrit schade veroorzaakt, dan wordt de verkoper hiermee benadeeld. Je zult dan waarschijnlijk hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade niet.

Ook wanneer het voertuig is verzekerd gedurende het maken van een proefrit, hanteert de verzekeraar waarschijnlijk een eigen risico. Het eigen risico dient betaald te worden wanneer je schade maakt gedurende de proefrit. Bovendien is het slim tijdens de proefrit en rondje te lopen rond de auto. Kijk of er krassen, gebreken of andere schades aanwezig zijn en meld dit bij de eigenaar van de auto. Hierdoor voorkom je dat je achteraf aansprakelijk gesteld kan worden voor reeds aanwezige schade.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 1 juli 2014.