Hoe zit het met de autoverzekering van een geschorst kenteken?

Ik heb onlangs het kenteken van mijn auto laten schorsen bij de RDW. Ben ik dan nog steeds verplicht om een autoverzekering af te sluiten? Hieronder lees je hoe dit zit.

In Nederland is het zo dat iedere autobezitter verplicht is om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Wanneer je een auto voor langere tijd niet gebruikt en deze zich niet (meer) op de openbare weg bevindt kan je ervoor kiezen om een kenteken te laten schorsen bij de RDW. Vanaf dat moment ben je ook niet meer verplicht om een autoverzekering te hebben.

Kenteken schorsen

Om het kenteken van je auto te mogen schorsen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet het kenteken op jouw naam staan, beschikken over een volledig kentekenbewijs en het voertuig mag zich niet meer op de openbare weg begeven. De schorsing van het kenteken is geldig voor een jaar. Na dat jaar komt de schorsing automatisch te vervallen. Wanneer je de schorsing wilt verlening, dien je dit tijdig aan te geven bij het RDW.

Auto toch verzekeren bij geschorst kenteken

Doordat je auto zich niet meer op de openbare weg mag bevinden wanneer het kenteken geschorst is, is een WA-verzekering niet meer nodig. Schade aan derden kan je immers niet maken met een auto die niet mag rijden. Maar bij de opslag van je auto in bijvoorbeeld een garage kan er toch schade ontstaan aan je eigen voertuig. In dat geval kan je ervoor kiezen om een (beperkt) casco verzekering af te sluiten. Let op! Niet bij iedere verzekeraar is het mogelijk om enkel een casco verzekering af te sluiten

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juni 2017. Laatst gewijzigd op 28 juni 2017.