Waarom is een autoverzekering verplicht?

Overal lees ik dat het verplicht is om een autoverzekering te hebben. Waarom is dat?

Wie een auto bezit, is verplicht een verzekering af te sluiten. Dat staat in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, kortweg de WAM. De verplichte verzekering dekt niet de schade aan jouw eigen auto, alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt.

Dit is zo geregeld om de slachtoffers te beschermen. Als jij met jouw auto een ongeluk veroorzaakt, kan de ander daarvan heel veel schade hebben. Schade aan auto, fiets of brommer. Maar ook lichamelijke schade. De kosten van die schade kunnen enorm in de papieren lopen. Omdat jij de veroorzaker bent, moet jij die schade vergoeden. Alleen... kun jij dat wel? Als jij niet genoeg geld hebt om de schade te betalen, is het slachtoffer daarvan de dupe.

Daarom is in de wet geregeld dat een verzekering voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA-dekking) van het gebruik van een motorrijtuig verplicht is. Met deze autoverzekering krijgt de ander de schade vergoed, ook al heb jij er niet genoeg geld voor.

Dit geldt trouwens niet alleen voor auto's. Ook andere motorrijtuigen moeten verzekerd zijn. Dus niet alleen een autoverzekering is verplicht, een motorverzekering, een bestelautoverzekering en een brommerverzekering óók!

Vraag over autoverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in november 2012.