Wat betekent het opschorten van een autoverzekering?

Ik heb mijn auto verkocht. Toen ik mijn autoverzekering wilde opzeggen hoorde ik iets over de mogelijkheid van opschorten. Wat betekent dat?

Na de verkoop van je auto kun je jouw autoverzekering natuurlijk opzeggen. Een verzekering voor een auto die je niet meer bezit is natuurlijk zonde van je geld. Een andere mogelijkheid is om de verzekering op te schorten.

Het opschorten van je autoverzekering betekent dat de verzekering blijft bestaan. Je betaalt alleen geen premie meer, zolang je geen auto hebt. Heb je een andere auto gekocht, dan kun je die met één telefoontje in die verzekering stoppen.

Waarom zou je dat doen? Bij aankoop van een auto is het toch niet veel moeite om een andere verzekering af te sluiten? Het grote voordeel van opschorten zit in de geldigheid van de schadevrije jaren en het opnieuw activeren van de verzekering per direct zonder aanvraagformulier, dus snelheid en gemak.
In een opgeschorte verzekering blijven de schadevrije jaren drie jaar lang staan.

Stel je voor dat je twee jaar lang geen auto hebt. Had je de verzekering van je oude auto opgezegd, dan moet je bij de nieuwe auto opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Had je niet opgezegd maar opgeschort, dan kun je verder gaan waar je gebleven was. Dat kan enorm schelen in de korting die je krijgt op de premie van je autoverzekering.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot opzeggen beantwoord in december 2012. Laatst gewijzigd op 11 juni 2021.