Wat wordt er verzekerd met een schade-inzittendenverzekering?

Ik vroeg me af wat er precies verzekerd is met een schade-inzittendenverzekering. En wat is het verschil tussen een schade-inzittendenverzekering en ongevallen-inzittendenverzekering?

Met een schade-inzittendenverzekering ben jij en je medepassagiers verzekerd tegen zowel materiële als immateriële schade opgelopen door een (verkeers-)ongeval. De schade-inzittendenverzekering (SVI) is een aanvulling op de autoverzekering en biedt meestal een dekking tot één miljoen euro.

De schade geleden door inzittenden kan bestaan uit bijvoorbeeld zaakschade (kleding, brillen etc.), huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten en uitvaartkosten. De schade aan de auto zelf is niet verzekerd. Doorgaans zal de verzekeraar van de bestuurder de schade verhalen. Ook kan er een claim worden ingediend bij de zorgverzekeraar.

Verschil schade-inzittendenverzekering en ongevallen-inzittendenverzekering
Wanneer je over een schade-inzittendenverzekering beschikt, is een ongevallen-inzittendenverzekering (OVI) overbodig. De schade-inzittendenverzekering vergoedt namelijk veel meer. Zo heeft de ongevallen-inzittendenverzekering vooraf bepaalde vergoedingen bij overlijden en blijvende invaliditeit.

Een schade-inzittendenverkering daarentegen vergoedt de werkelijk geleden schade. Het is trouwens, evenals bij de ongevallen-inzittendenverzekering, niet van belang wie het ongeval heeft veroorzaakt. Indien een ander schuldig is zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op zijn verzekering maar zal hij sowieso aan jou uitkeren.

Vraag over autoverzekering met betrekking tot schade beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 16 juli 2014.