Wanneer kan ik mijn motorverzekering opzeggen?

Een motorverzekering kun je na de contractperiode (meestal een jaar) dagelijks opzeggen. Het is daarnaast in een aantal gevallen mogelijk de motorverzekering tijdens de contractperiode op te zeggen.

Je hebt een motorverzekering afgesloten, maar verkoopt je motor. Hoe zit het dan met de motorverzekering? Het is mogelijk tussentijds je motorverzekering op te zeggen wanneer je jouw motor verkoopt. Je dient dan het vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar te sturen, als teken dat de motor niet meer op jouw naam staat. Daarnaast is het mogelijk een motorverzekering stop te zetten na de contractvervaldatum, na wijziging van de voorwaarden of bij premieverhoging.

Opzeggen na contractvervaldatum
Na de contractvervaldatum is het mogelijk je motorverzekering op te zeggen. Deze datum staat vermeld op jouw polisblad. In veel gevallen zal je er wel rekening mee moeten houden dat verzekeraars een opzegtermijn hanteren. Doorgaans geldt een opzegtermijn van twee of drie maanden. Ook deze termijn is terug te vinden in polisvoorwaarden.

Wijziging voorwaarden of premieverhoging
Een verzekeraar kan tussentijds ook de premies verhogen of de voorwaarden van jouw motorverzekering in negatieve zin aanpassen. Je hebt dan, na schriftelijke mededeling, binnen 30 dagen de tijd om de polis op te zeggen. Wanneer de premieverhoging als gevolg van een schade claim is ontstaan, heb je geen recht op het direct opzeggen van je motorverzekering. Het moet gaan om een premieverhoging of wijziging van de voorwaarden voor iedereen die een motorverzekering heeft bij deze verzekeraar.

Vraag over motorverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 11 augustus 2014.