Eigen risico

De meeste inboedelverzekeraars hanteren een zogeheten eigen risico, wat ervoor zorgt dat verzekerden een deel van de schadekosten voor eigen rekening moeten nemen.

Een eigen risico is een bedrag dat de verzekerde in eigen rekening moet nemen bij schade. Vaak is het nemen van een eigen risico bij het afsluiten van een inboedelverzekering verplicht. De verzekeraar heeft hiervoor twee redenen

  • Ten eerste is de verzekerde zuiniger op zijn spullen. Wanneer men bij schade een eigen risico moet betalen, zal men zuiniger met spullen omgaan, waardoor de inboedelverzekeraar minder schade hoeft te vergoeden.
  • Het tweede motief is het voorkomen van kruimelschades, kleine schademeldingen. Vaak is het claimen van schade en het vergoeden ervan duurder voor de verzekeraar dan de schade zelf. Door het hanteren van een eigen risico bij de inboedelverzekering worden er minder schadeclaims ingediend.

Het eigen risico bedraagt ongeveer 50 euro per schadeclaim. In grotere steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, geldt een hoger eigen risico vanwege een grotere kans op inbraak. Ook is het mogelijk om geen eigen risico te betalen, de woning dient dan wel goed beveiligd te zijn, wat je moet kunnen aantonen aan de verzekeraar middels een certificaat.

Begrip over de inboedelverzekering omschreven in november 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.