Wat vergoedt mijn verzekering bij inbraak?

Als er bij me ingebroken wordt, kan ik dan met de uitkering van mijn inboedelverzekering alles nieuw kopen?

Wat je uitbetaald krijgt als je schade hebt op je inboedelverzekering, ligt helemaal aan de dekking van jouw polis. Lang niet alle verzekeringen keren standaard het bedrag uit dat je ooit voor de spullen hebt betaald. Of beter nog, het bedrag dat je nodig hebt om ze nu nieuw te kopen in de winkel. Dat noemen we de nieuwwaarde.

Het is heel gebruikelijk dat verzekeraars de waarde van de verzekerde spullen laten dalen naarmate ze ouder zijn. Dat noemen ze afschrijven. Zo berekenen ze de dagwaarde van de spullen. Veel verzekeraars gaan uit van de zogeheten 40%-regeling. Die houdt in dat ze de dagwaarde uitbetalen als die lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Zolang de dagwaarde meer is dan die 40% keren ze de nieuwwaarde uit.

Het is wel goed om te weten wat je van jouw verzekering mag verwachten. Kijk daarom goed na in de polisvoorwaarden wat er uitgekeerd wordt onder welke voorwaarden!

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in maart 2013. Laatst gewijzigd op 24 december 2015.