Wat is een garantie tegen onderverzekering bij een inboedelverzekering?

Ik heb een inboedelverzekering afgesloten en daarbij een garantie op onderverzekering gekregen. Wat houdt zo’n garantie tegen onderverzekering in?

Sommige mensen zijn onderverzekerd als het gaat om de inboedel. Dat kan vervelend zijn, omdat je bij schade nooit het volledige bedrag uitgekeerd krijgt. Je ontvangt een uitkering naar rato van de verzekerde waarde. Ook wanneer het om een lager schadebedrag gaat dan het totaal verzekerd bedrag.

Door gebruik te maken van een inboedelwaardemeter bij het afsluiten van je inboedelverzekering, kun je onderverzekering van voorkomen. Wanneer je de inboedelwaardemeter gebruikt geeft de verzekeraar jou een garantie tegen onderverzekering. Op deze manier garandeert de verzekeraar dat het bij schade geen beroep zal doen op eventuele onderverzekering.

Een verzekeraar kan je vragen om de inboedelwaardemeter opnieuw in te vullen. In ieder geval moet de waardemeter elke vijf jaar opnieuw worden ingevuld. Dit voorkomt dat je garantie tegen onderverzekering komt te vervalen. Sommige verzekeraars werken met vaste bedragen in plaats van een inboedelwaardemeter. Deze vaste bedragen zijn vaak zo hoog dat onderverzekering nauwelijks nog mogelijk is.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 10 oktober 2016.