Moet ik mijn inboedelverzekering opzeggen wanneer ik ga samenwonen?

Over een maandje trek ik in bij mijn nieuwe partner. Ben ik verplicht mijn inboedelverzekering op te zeggen? Kan ik ook de inboedelverzekering van mijn partner opzeggen?

Wanneer je gaat samenwonen ben je niet verplicht je eigen inboedelverzekering op te zeggen. Het is echter wel verstandig om het wel te doen. Indien twee inboedelverzekeringen van kracht zijn, moet je bij twee verzekeraars een schade gaan claimen. Dat is natuurlijk hartstikke onhandig.

Van plan een inboedelverzekering op te zeggen? Doe dit dan schriftelijk en stuur een kopie mee van de andere inboedelverzekering. De regel is dat je de oudste polis door laat lopen en de jongste opzegt. Wil je liever de jongste polis handhaven? Geef dit dan te kennen in een verzoek aan de verzekeraar van de langstlopende polis. Vaak gaat de verzekeraar hiermee akkoord.

Degene van wie de inboedelverzekering wordt aangehouden, dient de ander op zijn/haar polis bij te laten schrijven. Vergeet niet de inboedelverzekering die wel van kracht blijft aan te passen aan de nieuwe situatie. Door te gaan samenwonen beschik je nu over twee inboedels, waardoor de waarde van de inboedel is gestegen.

Tip: bepaal de waarde van jullie gezamenlijke inboedel middels een inboedelwaardemeter of inboedellijst om onderverzekeren te voorkomen.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.