Wat is het verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde bij de inboedelverzekering?

Veelgebruikte termen in de verzekeringswereld zijn nieuwwaarde en dagwaarde. Deze termen zijn belangrijk en zijn van invloed op de uitkering die je ontvangt bij schade. Ook bij de inboedelverzekering is er sprake van een nieuw- en dagwaarde.

De nieuwwaarde is, zoals de term al doet vermoeden, de waarde van iets wanneer het nieuw wordt aangeschaft. Wanneer de nieuwwaarde wordt uitgekeerd, kun je er een vergelijkbaar product voor terugkopen. Vaak staat in de polisvoorwaarden aangegeven wat de verzekeraar verstaat onder nieuwwaarde.

De dagwaarde is de nieuwwaarde wanneer de veroudering, slijtage en gebreken ervan zijn afgehaald. Een vergelijkbaar product kopen is dan niet mogelijk, je krijgt slechts hetgeen vergoed wat verloren is gegaan. Ook de dagwaarde staat in de polisvoorwaarden door de verzekeraar omschreven.

Het is dus van groot belang te kijken of je een uitkering op basis van de nieuw- of dagwaarde krijgt. Bij de inboedelverzekering is in principe de nieuwwaarde van de inboedel vergoed. Indien iets minder dan 40 procent van de nieuwwaarde waard is, wordt de dagwaarde vergoed. Bij elektrische apparaten kan de dagwaarde snel dalen, omdat de technische ontwikkeling daarvan erg snel gaat.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot schade beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.