Diagnose Behandelcombinatie

Een Diagnose Behandelcombinatie, kortweg DCB, staat voor je totale ziekenhuisbehandeling. Simpel gezegd, alle activiteiten van het ziekenhuis die het gevolg zijn van jouw zorgvraag. Van diagnose tot en met behandelingen en nacontrole(s).

Zodra je binnenkomt bij de medisch specialist met jouw zorgvraag wordt er een Diagnose Behandelcombinatie geopend. Dit DCB omvat alle activiteiten die nodig zijn voor jouw behandeltraject. Een DCB kan maximaal 120 dagen open blijven staan. Zodra deze gesloten is wordt de rekening verstuurt naar jouw zorgverzekeraar.

Waarom zijn er DCB’s?

Om marktwerking in de gezondheidszorg wat meer te stimuleren heeft de overheid het systeem van DCB ontwikkeld. Daarnaast willen zij patiënten en verzekerden bewuster laten kiezen voor zorg. Met het invoeren van DCB zijn de totale kosten voor een ziekenhuistraject transparanter geworden. Dit biedt mogelijkheden om te onderhandelen over prijs en kwaliteit waardoor er betere afspraken gemaakt kunnen worden, waar de consument uiteindelijk van profiteert.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in november 2016. Laatst gewijzigd op 30 november 2016.