Keuzevrijheid

Vrije keuze houdt in dat je zelf kunt bepalen waar je geholpen wordt. Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze kun je dus zelf bepalen in welk ziekenhuis je wordt geholpen.

Een aantal zorgverzekeraars bepalen voor jou waar je geholpen kunt worden, ze hebben namelijk dan afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners. In dat geval betaal je dan een lagere premie, maar je hebt dan geen keuzevrijheid. Wanneer je dan naar een ziekenhuis gaat, waar de zorgverzekeraar geen afspraak mee heeft gemaakt, dien je een gedeelte van de kosten zelf te vergoeden.

Keuzevrijheid bij restitutieverzekering
Bij een restitutieverzekering heb je altijd vrije zorgkeuze. Bij de restitutiepolis kies je dus zelf je zorgverlener en ben je niet gebonden aan de afspraken die de zorgverzekeraar met zorgverleners heeft gemaakt. Het kan wel voor komen dat je de rekening eerst moet voorschieten en achteraf kunt declareren. Een restitutiepolis is vaak wel wat duurder dan de natura zorgverzekering door de keuzevrijheid die je hebt.

Keuzevrijheid bij natura zorgverzekering
De keuzevrijheid bij een natura zorgverzekering is een stuk beperkter. Je bent meer gebonden aan de ziekenhuizen waar je verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Afhankelijk van je woonplaats kan het dus verschillen waar je terecht kunt. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je verzekeraar met alle ziekenhuizen in jouw omgeving afspraken heeft gemaakt. De keuze voor een restitutiepolis of natura zorgverzekering wordt dan een stuk makkelijker.

Beperkte keuzevrijheid
Er zijn ook zorgverzekeringen waarbij je beperkte vrije zorgkeuze hebt. Je kunt dan zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Maar de vergoeding van de zorgverzekeraar is lager als je kiest voor een zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het aan te raden vooraf goed te bepalen welk type zorgverzekering je nodig hebt. Keuzevrijheid in ziekenhuizen, apotheken en tandartsen is namelijk erg belangrijk. Vaak kom je daar pas achter wanneer je ook daadwerkelijk zorg nodig hebt.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in augustus 2014. Laatst gewijzigd op 8 augustus 2014.