Natura zorgverzekering

Een naturapolis is een zorgverzekering waarbij je in beginsel gebruik moet maken van de zorgverleners waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Wanneer de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met je arts of behandelaar, wordt de zorg in principe volledig vergoed.

Bij de naturapolis heeft de zorgverzekeraar afspraken gemaakt met zorgverleners. Jij wordt geacht met jouw zorgvraag alleen naar die zorgverleners te gaan. Zo kan de zorgverzekeraar de kosten beter sturen en meer invloed uitoefenen op de kwaliteit. Bij een naturapolis kun je dus meestal alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Mocht je twijfelen of de zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar, neem dan voor de behandeling eerst contact op met de verzekeraar. Zij kunnen precies aangeven welke zorgkosten wel en niet worden vergoed, zo voorkom je onverwachte kosten.

Soms is het aantal zorgverleners waar je uit kunt kiezen beperkt, dat geldt vooral bij de allergoedkoopste polissen. Wil je dan toch naar een andere zorgverlener, dan kan dat wel. Je zult dan alleen een deel van de rekening zelf moeten betalen. De naturapolis is meestal goedkoper dan de restitutiepolis, waarbij je volledig vrij bent in het kiezen van je zorgverlener.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in februari 2013. Laatst gewijzigd op 2 februari 2016.