Moet ik ziektekosten voorschieten tijdens mijn vakantie?

Op vakantie kun je onverhoopt te maken krijgen met medische kosten. Veel vakantiegangers vragen zich af of men deze ziektekosten tijdens de vakantie moet voorschieten of dat de verzekeraar het bedrag direct betaalt.

Ziektekosten op vakantie dien je eerst zelf te vergoeden wanneer het kleine bedragen betreffen, later krijg je deze kosten terug van de verzekeraar. Bij grotere bedragen hoef je niet de medische kosten voor te schieten. De verzekeraar kan dan een zogeheten garantieverklaring voor het betalen van medische kosten afgeven.

Mogelijk dat je van tevoren hoge kosten voor medische- of ziektekosten verwacht, zoals bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname of een spoedoperatie, dan is het verstandig direct contact op te nemen met de alarmcentrale/ het spoednummer van je ziektekostenverzekering.

Tip: Vraag een Europese zorgpas (EHIC-pas) aan bij de zorgverzekeraar. Met deze pas voorkom je dat je kosten moet voorschieten, of dat er kosten worden gemaakt die de zorgverzekeraar niet vergoedt. Op de website van EHIC kun je zien in welke landen de pas geldig is.

Lees ook:

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 15 oktober 2014.