Zorgpas

Als verzekerde ontvang je een zorgpas, een bewijs dat je verzekerd bent. Verschillende zorgverzekeraars hebben hun zorgpas gecombineerd met de Europese zorgpas.

Iedere verzekerde ontvangt een zorgpas van de zorgverzekeraar. Ook kinderen krijgen een zorgpas. Wanneer je naar een zorgaanbieder, bijvoorbeeld een huisarts of apotheker, gaat is het raadzaam deze pas mee te nemen. De zorgverlener heeft de gegevens die op de pas staan nodig om zorgkosten te kunnen declareren bij de verzekeraar.

De pas is geldig zolang je bij een bepaalde verzekeraar verzekerd bent. Je krijgt dus niet ieder jaar een nieuwe pas. En je ontvangt ook geen nieuwe wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Of wanneer je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Die gegevens zijn namelijk niet opgenomen op de pas.

In het buitenland is de zorgpas meestal niet voldoende. Met de Europese zorgkaart (EHIC) heb je in staatsziekenhuizen in de EU, EER landen (Noorwegen, IJsland en Liechtenstein), Zwitserland en Australië recht op medisch noodzakelijke hulp.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in december 2014. Laatst gewijzigd op 10 oktober 2016.