Tijdelijk naar het buitenland; hoe zit het met mijn zorgverzekering?

Hoe zit het wanneer ik tijdelijk naar het buitenland vertrek met mijn zorgverzekering? Ben ik verplicht om deze te behouden in Nederland of juist niet?

Ieder land heeft zo zijn eigen regels met betrekking tot zorg en de zorgverzekering. In Nederland is het verplicht voor iedereen die hier woont of werkt een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering kent een wereldwijde dekking. Wanneer je op vakantie bent en zorg nodig hebt wordt deze gewoon, tegen het Nederlands geldende tarief, vergoedt. Maar wat als je voor een bepaalde periode naar het buitenland vertrekt. Wat voor gevolgen heeft dit voor je zorgverzekering in Nederland?

Reizen

Over het algemeen kan je jouw zorgverzekering gewoon behouden wanneer je op reis gaat. Heb je in je reisplannen nog niet opgenomen wanneer je weer terugkeert, dan adviseren wij je om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar en dit te bespreken. Wellicht heb je een aanvullende verzekering nodig. Ook voor personen die gaan overwinteren gelden deze voorwaarden. Ga je reizen, zorg er dan wel altijd voor dat je een EHIC pas bij je hebt. Deze pas kan je aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Stage/Studie

Steeds meer studenten besluiten om tijdelijk in het buitenland te gaan studeren. In dat geval verandert er niets en kan je gewoon je Nederlandse verzekering behouden. De situatie kan wel veranderen zodra je stage gaat lopen of een bijbaan zoekt naast je studie. Over het algemeen geldt dat zodra je betaalt krijgt je deelneemt aan het economisch verkeer in dat land en dan de verplichting vervalt voor een zorgverzekering in Nederland. Of dit in jouw situatie dan ook het geval is kan je navragen bij de SVB.

(Tijdelijk) werken in het buitenland

Wanneer je werkzaam bent in het buitenland neem je deel aan het economisch verkeer daar en daardoor kan je meestal je Nederlandse zorgverzekering niet behouden. Word je tijdelijk naar het buitenland uitgezonden door je werkgever, dan behoudt je de Nederlandse zorgverzekering wel. Je kan je verzekeringsplicht bij twijfel altijd vast laten stellen door de SVB.

Of je zorgverzekering dus vervalt of niet hangt af van de periode die je verblijft in het buitenland en met welk doel je er verblijft. Bij twijfel kan je altijd je zorgverzekering bellen of de SVB raadplegen.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in mei 2017. Laatst gewijzigd op 11 mei 2017.