EHIC

EHIC is een European Health Insurance Card. Met een EHIC heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.

De EHIC vervangt het E-111 formulier voor medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. Het heeft als doel de procedure voor het verkrijgen van medische hulp voor Nederlanders in het buitenland en de afwikkeling hieromheen te vergemakkelijken. Met de EHIC worden alle kosten voor medische hulp voorgeschoten, de rekening gaat direct naar uw zorgverzekeraar.

Met deze Europese zorgkaart heb je in landen die vallen binnen de EEG (de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein), Zwitserland en Australië recht op medische noodzakelijke hulp.

Zorgpas
Iedere verzekerde ontvangt een zorgpas van zijn verzekeraar. Deze zorgpas is geldig in Nederland en in het buitenland is deze pas dan vaak ook niet voldoende. Veel verzekeraars combineren daarom de zorgpas met de EHIC. Indien dit niet het geval is, kan je een aparte EHIC aanvragen.

Goed om te weten

  • De EHIC is persoonsgebonden. Elk gezinslid heeft dus een EHIC nodig en de pas is dus niet uit te lenen.
  • Wanneer je permanent verblijft in het buitenland of je reist speciaal naar het buitenland voor medische zorg, dan is de EHIC niet geldig.
  • De EHIC wordt niet geaccepteerd door particuliere zorgverleners.
  • Een EHIC is helemaal gratis en is 5 jaar geldig.

Begrip over de zorgverzekering omschreven in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 10 oktober 2016.