Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

‘Ik heb het idee dat ik nu te veel betaal voor mijn zorgverzekering en wil graag overstappen. Ik wil dan ook weten in welke periode ik kan overstappen.’

Het overstappen van zorgverzekering is altijd mogelijk aan het einde van het kalenderjaar nadat de zorgverzekeraar de premie voor het nieuwe jaar heeft vastgesteld. De bestaande zorgpolis dient dan te worden opgezegd voor 1 januari, maar er wordt dan nog de tijd geboden tot 1 februari in het nieuwe jaar om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De nieuwe zorgverzekering gaat dan in met terugwerkende kracht tot 1 januari.

Bij het overstappen van zorgverzekering wordt aangeraden om de hoogte van de premie en de voorwaarden met elkaar te vergelijken bij meerdere zorgverzekeraars. Op die manier kan het meeste voordeel worden behaald. Bij het overstappen naar een andere aanvullende zorgverzekering is het bovendien van belang om een keuze te maken op basis van de eigen verwachte zorgbehoefte voor het komende jaar.

Overigens zijn er uitzonderingen die van toepassing zijn op het tussentijds overstappen van zorgverzekering. Dat is bijvoorbeeld mogelijk bij het wisselen van werkgever en er tevens een overstap gemaakt worden naar een andere collectieve zorgverzekering.

Voorbeeld: tussentijds overstappen zorgverzekering
Tussentijds overstappen is mogelijk als de zorgverzekeraar de premie gedurende het kalenderjaar wijzigt of veranderingen aanbrengt in de voorwaarden van de polis van de zorgverzekering. Een wijziging in de voorwaarden als gevolg van een wetswijziging geeft echter weer geen aanleiding om tussentijds te mogen overstappen van de zorgverzekering.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2013.