2 miljoen Nederlanders met beperkte zorgpolis

Zo’n 13,1 procent van alle verzekerden hebben een zorgverzekering met beperkende polisvoorwaarden. Een forse toename ten opzichte van vorig jaar toen het aantal nog op slechts 8,6 procent lag. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Steeds meer Nederlanders hebben een beperkte zorgpolis.

Steeds meer Nederlanders hebben een beperkte zorgpolis.

Een zorgverzekering met beperkende voorwaarden is een zorgpolis waarbij bijvoorbeeld de keuze voor gecontracteerde zorg beperkt is. Of wanneer men een lagere vergoeding ontvang voor zorg bij een niet-gecontracteerde hulpverlener. Alle polissen waarbij dergelijke beperkingen gelden worden door de NZa gekenmerkt als ‘zorgverzekering met beperkende voorwaarden’. Het aantal personen dat gebruik maakt van een dergelijke polis zou fors stijgen blijkt uit marktonderzoek.

De NZa wijt de stijging aan het feit dat veel zorgverzekeraars ervoor gekozen hebben om de vergoedingen voor de niet-gecontracteerde zorg te verlagen van 75 naar 65 procent. Dit ziet de NZa als een beperkende voorwaarden. Uit het onderzoek blijkt dat 13,1 procent van de verzekerden, wat neerkomt op circa 2 miljoen, gebruik maakt van zo’n zorgverzekering. Dat is 14 op de 58 basisverzekeringen.

Keuze beperkte zorgpolis

Vooral jongeren, maar ook gezondere mensen kiezen vaak voor een polis met beperkende voorwaarden. Zij maken minder vaak gebruik van de zorg en zijn daardoor wellicht ook minder kritisch, zo valt te lezen. Ook het inkomen vormt een belangrijke reden om te kiezen voor deze zorgverzekering. Een groot deel van de verzekerden bestaat namelijk uit studenten of jongeren onder de 25 jaar. De wat hogere inkomens of personen boven de 35 jaar beschikken beduidend minder vaak over een zorgverzekering met beperkende voorwaarden.

Voordelig, maar niet goedkoop

Een beperkte zorgpolis heeft vaak ook de laagste basispremie. Dat betekent nog niet dat een dergelijke verzekering ook altijd voordelig is. In sommige gevallen kan het zelfs duurder uitpakken. De premies voor de aanvullende verzekeringen lopen vaak bij dit soort polissen fors uiteen. Bovendien kunnen de kosten hoog oplopen wanneer iemand, al dan niet onbewust, gebruik maakt van niet-gecontracteerde zorg. Wat betreft de wachtlijsten en kwaliteit van de zorg doen beperkte zorgpolissen niet onder voor de rest zo is al uit eerder onderzoek gebleken.

Gepubliceerd op 11 oktober 2017 om 14:00 uur in de categorie zorgverzekering.