Niet-gecontracteerde zorg

Zorgverzekeraars hebben met veel zorgaanbieders contracten afgesloten waarin afspraken staan over zaken zoals prijs van de zorg. Daartegenover staat niet-gecontracteerde zorg.

Verzekeraars hebben afspraken gemaakt met zorgaanbieders omdat zij een grote groep patiënten vertegenwoordigen. Deze vorm van zorg wordt gecontracteerde zorg genoemd. Verzekeraars onderhandelen bijvoorbeeld over de prijzen. De gemaakte afspraken hebben verschillende voordelen. Zo is gecontracteerde zorg goedkoper. En er wordt een deel van het eigen risico kwijtgescholden wanneer je voor gecontracteerde zorg kiest.

Tegenover gecontracteerde zorg staat niet-gecontracteerde zorg. Bij niet-gecontracteerde zorg zijn er geen afspraken gemaakt tussen zorgverzekeraars en zorgverleners waardoor verzekerden vaak moeten bijbetalen of zelfs geen vergoeding krijgen wanneer ze van zorg gebruikmaken. Ook moeten verzekerden de rekening vaak eerst zelf betalen. De verzekeraar checkt dan of de verzekerde recht heeft op de declaratie van een (deel van) de factuur en zal dit verrekenen.

Wil je weten of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met een bepaalde zorgverlener? Kijk dan op de site van de verzekeraar of er een contract is afgesloten. Daarnaast kun je ook altijd de polisvoorwaarden van je afgesloten zorgzekering raadplegen.

Lees ook:

Begrip over de zorgverzekering omschreven in januari 2015. Laatst gewijzigd op 15 januari 2015.