7 tips voor een goed verzekerde wintersportvakantie!

De winter komt eraan en de komende maanden trekken vele mensen weer naar allerlei populaire wintersportgebieden. Maar skiën en snowboarden is niet geheel zonder risico. Hoe voorkom ik vervelende verrassingen en blessures tijdens mijn wintersportvakantie? Wij geven je een aantal tips zodat je goed (verzekerd) op reis gaat!
Goed verzeker op wintersport

Goed verzeker op wintersport

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Tijdens een wintersportvakantie is de kans op een val of het oplopen van een blessure natuurlijk vele malen groter dan tijdens een zonvakantie. Vooral wanneer je hele dagen actief bent op ski’s of een snowboard loop je de kans om een blessure op te lopen. Om niet voor verrassingen te komen, is het verstandig dat je vooraf bekijkt welke verzekeringen je nodig hebt en wat deze allemaal voor je vergoeden.

Snel stijgende kosten

De kosten voor een ongeluk tijdens de wintersportvakantie kunnen snel stijgen. Maak je een smak op de piste en kan je niet met een ‘banaan’ of sneeuwscooter naar beneden komen, dan wordt er een helikopter ingeschakeld. De inzet van een helikopter kan al snel zo’n € 3000,- per uur kosten. Daarnaast moet je mogelijk een hoop medische kosten maken zoals voor medicijnen, een verblijf in een (privé)kliniek of voor repatriëring naar huis, beter bekend als ‘gipsvlucht’.

Reisverzekering met wintersportdekking

Reisverzekeraars bieden je de mogelijkheid om je reisverzekering uit te breiden met een wintersportdekking. Doorgaans biedt deze aanvulling een dekking voor de kosten die je hebt gemaakt bij de huur van je spullen voor de tijd dat je er geen gebruik meer van kunt maken of voor schade/diefstal aan je eigen spullen. De maximumvergoeding hiervoor kan verschillen per verzekeraar.

Daarnaast wordt niet iedere situatie gedekt. Veel wintersportliefhebbers willen zich nog weleens off-piste wagen, maar niet iedere verzekeraar biedt hiervoor een dekking. Tip: Ga vooraf na wat de polisvoorwaarden zijn van je reisverzekering met aanvullende wintersportdekking.

Lees ook: Buiten de piste skiën? Mogelijk geen dekking op reisverzekering.

Medische kosten wintersport

Medische kosten na een wintersportongeluk worden niet zomaar vergoed vanuit je reisverzekering met wintersportdekking. Heb je spoedeisende hulp nodig, die echt niet kan wachten totdat je weer thuis bent, dan kan je aanspraak maken op je basisverzekering. In veel populaire wintersportlanden word je al snel naar een privékliniek gebracht na een ongeluk. Vaak liggen de tarieven in deze klinieken hoger dan het reguliere zorgtarief in Nederland. In zo’n geval is ook je basisverzekering niet toereikend. Deze vergoedt alleen de medische kosten tot aan het Nederlandse zorgtarief.

Wil je niet het risico lopen dat je alsnog thuiskomt met een torenhoge rekening? Dan kan je er ook voor kiezen om je aanvullend te verzekeren tegen deze medische kosten. Wanneer het bedrag dan hoger uitvalt dan het Nederlands geldend tarief, worden de kosten hieruit vergoed. Deze aanvullende verzekering kan je afsluiten bij je zorgverzekeraar (deze heb je wellicht al), maar ook diverse reisverzekeraars bieden mogelijkheden om je verzekering uit te breiden met medische kosten. Tip: Ga na welke vergoedingen jouw zorgverzekering biedt. Zijn deze niet toereikend? Bespreek de mogelijkheden en overweeg de kosten voor een aanvullende verzekering.

European Health Insurance Card (EHIC)

Belangrijk is om je European Health Insurance Card (EHIC) niet te vergeten wanneer je op (wintersport)vakantie vertrekt. Deze EHIC pas zorgt ervoor dat je recht hebt op medische zorg en dat de rekening direct naar jouw zorgverzekeraar wordt gestuurd. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de afwikkeling. Een EHIC pas vraag je aan via jouw zorgverzekeraar.

Tips om blessures te voorkomen

  • Draag passende bescherming zoals een helm. Wanneer je valt, zal je minder snel geblesseerd raken.
  • Kleed je warm aan.
  • Doe warming-up oefeningen.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregels van het FIS (Internationale Ski Federatie).
  • Vermijd alcohol, het vermindert de skivaardigheid en concentratie.

Gepubliceerd op 15 december 2016 om 10:30 uur in de categorie reisverzekering.