Assurantiebelasting: meer dan het dubbele

Belastingen...leuker kunnen we het niet maken. Ook niet het feit dat de belasting over je verzekeringen per 1 januari 2013 omhoog gaat. En niet een beetje: van 9,7% naar 21% maar liefst.
Flinke stijging in assurantiebelasting.

Flinke stijging in assurantiebelasting.

Assurantiebelasting betaal je over de meeste schadeverzekeringen. Over de premie voor je autoverzekering bijvoorbeeld. Maar ook de premie voor je inboedelverzekering, je aansprakelijkheidsverzekering, je opstalverzekering en je rechtsbijstandverzekering wordt opgehoogd met assurantiebelasting.

Wat je betaalt is een percentage van je premie. Hoe hoger de premie die je betaalt, hoe groter het bedrag aan assurantiebelasting. De verhoging in euro's valt dus best mee op een aansprakelijkheidsverzekering. Op een all-risk autoverzekering kan het wel behoorlijk aantikken. Gemiddeld genomen schatten verzekeraars in dat het je ongeveer € 100 extra per jaar kost. Wat het voor jou persoonlijk betekent, is natuurlijk helemaal afhankelijk van welke verzekeringen je hebt. Huishoudens met twee auto's hebben er een stuk meer last van dan gezinnen die geen auto bezitten.

De verhoging gaat al in per 1 januari 2013. Over die datum is nogal wat gedoe geweest. Eerst zou het 1 januari zijn. Toen werd al snel geroepen dat het dan slim zou zijn om de premie voor 2013 in één keer te betalen in december 2012. Daarmee zou je de verhoging van de assurantiebelasting in ieder geval een jaartje ontlopen. Helaas pindakaas, dat vond de staatssecretaris van Financiën niet goed. Die gaf aan dat het te rekenen belastingpercentage bepaald zou worden door de verzekerde periode (2013) en niet door het moment van betaling (2012). Om de verzekeraars de tijd te geven dat in te regelen werd de verhoging dan uitgesteld tot 1 april 2013. Dat laatste is toch niet doorgegaan, het was vele te bewerkelijk voor de maatschappijen.

De uitkomst is nu dat de verhoging gewoon per 1 januari 2013 doorgevoerd wordt. Als je wilt proberen geld te besparen door een jaar vooruit te betalen, kún je dat proberen. Gebeurt dat niet teveel, dan zal het ministerie het daarbij laten. Wordt er wél veel gebruik van gemaakt, dan gaat het ministerie een naheffing versturen. Dan moet je het te weinig betaalde bedrag aan assurantiebelasting alsnog betalen.

Baal je van deze extra kosten? Ga dan eens serieus kijken of je verzekeringen niet voordeliger kunnen. Door goed te vergelijken kun je het geld dat je meer moet gaan betalen vaak terugverdienen.

Gepubliceerd op 4 december 2012 om 20:44 uur.