Autokleur bepalend voor premie autoverzekering?

Met een zwarte auto zijn verzekerden met een autoverzekering bij Reaal, Route Mobiel en Zelf duurder uit dan met een andere kleur auto. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat de kleur van de auto bij deze verzekeraars van invloed is op de premie van de autoverzekering; in sommige gevallen een verschil van vier tot bijna tien procent.
Autokleur beïnvloedt premie bij sommige verzekeraars

Autokleur beïnvloedt premie bij sommige verzekeraars

Verzekerden met een zwarte auto betalen bij sommige verzekeraars meer premie dan automobilisten met een andere kleur auto. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de invloed van de kleur van de auto op de premie van de autoverzekering. Het is opmerkelijk te noemen, maar dit onderzoek laat zien dat de kleur van de auto wel degelijk een rol speelt bij het bepalen van de verzekeringspremie. De bond onderzocht wat het kost om vier verschillende auto’s in vier verschillende kleuren te verzekeren bij Reaal, Route Mobiel en Zelf. Bij deze verzekeraars bleek de premie van de autoverzekering bij zwarte auto’s tussen de vier en bijna tien procent duurder dan bijvoorbeeld gele, groene of blauwe auto’s.

Kleur en dekking

Automobilisten met een WA-autoverzekering en zwarte auto betalen bij Reaal tot negen procent meer dan voor dezelfde blauwe, gele en groene auto’s. Bij Route Mobiel en Zelf is het verschil vier tot ruim 8 procent, afhankelijk van het type auto en aantal schadevrije jaren. De Consumentenbond heeft alle autoverzekeringen bekeken voor vier autotypen in verschillende prijsklassen én kleuren. Daarnaast werden premies berekend aan de hand van geen (0) en een gemiddeld (7) aantal schadevrije jaren. Alle andere premiefactoren zijn verder gelijk gehouden, de verschillen in premie kwamen dus volledig tot rekening van de autokleur. Naast zwart werden kleuren wit, rood, paars, groen, geel en blauw meegenomen in het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat er kleurverschillen zijn per dekking. Verzekerden met een beperkt casco verzekering waren goedkoper uit met een groene auto. Voor een goedkopere allrisk autoverzekering is de keuze voor een blauwe auto het best. Welke kleur het goedkoopst is hangt af van het type autoverzekering. Volgens Sandra de Jong, woordvoerder van de Consumentenbond, liep de bond per ongeluk tegen deze conclusie aan. “We gingen eigenlijk het fabeltje onderzoeken of rode auto's duurder zijn om te verzekeren, maar tot onze verbazing bleek het toch de zwarte auto te zijn.”

Dubbelop

In de praktijk kan de kleur van de auto meer dan honderd euro per jaar schelen. Automobilisten afrekenen op autokleur is volgens de Consumentenbond niet te verklaren aan verzekerden. Daarnaast is het afrekenen op kleur dubbelop volgens de bond. Wie meer schade rijdt of claimt, wordt namelijk al afgerekend via de bonus-malusladder. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Als je meer schade rijdt, wordt dit al afgestraft via de bonus-malusladder, het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te laten betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben. Wij pleiten al jarenlang voor meer openheid over het premiebeleid van verzekeraars, maar ze weigeren dit.”

Transparantie

Al eerder pleitte de bond voor meer transparantie over het premiebeleid en het bepalen van risicofactoren. Verzekeraars zouden hier volgens de Consumentenbond open over moeten zijn. Vooralsnog weigeren veel verzekeraars dit, deze informatie zou ‘concurrentiegevoelig’ zijn. Zo wilde ook Reaal hier geen openheid overgeven. De verzekeraar kwam al eerder in het nieuws met opvallende resultaten: de premie zou bij verzekeraar Reaal en Generali worden afgestemd op huisnummer toevoeging. In sommige gevallen liepen de premieverschillen, per huisnummer met een extra letter, op tot meer dan 100 euro per jaar.

Reactie verzekeraars

De verzekeraars Reaal, Route Mobiel en Zelf hebben tegenover de bond laten weten dat kleur meeweegt in de premies omdat uit eigen statistieken zou blijken dat de factor van invloed is op de risico-inschatting. Bij nader inzien zou de autokleur minder belangrijk zijn en is kleur vanaf mei 2016 geen premiefactor meer bij de autoverzekeringen van Route Mobiel en Zelf. Overigens bij Reaal nog wel, maar de verzekeraar gaf aan hier nog kritisch naar te gaan kijken. Een woordvoerder van Vivat, het moederbedrijf van de drie verzekeraars, zegt dat uit eerder onderzoek bleek dat de kleur van invloed is op de hoeveelheid schade. “Een zwarte auto is minder zichtbaar in het verkeer en iedereen kent de snelle zwarte Golfjes wel die mogelijk meer schade rijden”, aldus de woordvoerder.

Overigens zouden veel andere verzekeraars geen idee hebben dat de kleur van de auto invloed kan hebben op de premie van de autoverzekering. De kleur zou volgens andere onderzoeken wel een factor zijn, maar niet groot genoeg zijn om invloed te hebben op de hoogte van de premie. Verzekeraars zijn tot op zekere hoogte vrij in hun premiebeleid en het bepalen van risicoprofielen. De Consumentenbond vindt het in ieder geval niet te verklaren aan verzekerden en dubbelop.

Gepubliceerd op 6 april 2016 om 17:46 uur in de categorie autoverzekering.