Besparen met extra eigen risico

Bij je zorgverzekering hoort een eigen risico, dat is wettelijk verplicht. De eerste € 350 van de zorgkosten moet je zelf betalen in 2013. Maar je kúnt ook een hoger eigen risico nemen. Dat levert je een forse premiekorting op...
Hoger vrijwillig eigen risco zorgt voor lagere zorgpremie

Hoger vrijwillig eigen risco zorgt voor lagere zorgpremie

Hoeveel zorgkosten maak jij eigenlijk in een jaar? Heb je enig idee? Soms is het wat lastig te achterhalen, niet alle verzekeraars geven even duidelijke overzichten. En tja, zolang ze vergoed worden door je zorgverzekering maakt het je misschien ook niet zoveel uit.

Van de kosten die ten laste van je eigen risico gaan krijg je in ieder geval een opgave van je verzekeraar. Dat zijn bijna alle kosten, behalve de huisarts, verloskundige- en kraamzorg, bevolkingsonderzoeken en de griepprik (als je tot een risicogroep behoort).

Een interessante vraag is: maak jij het eigen risico vol of niet? Dit jaar is het eigen risico € 220 per persoon. Als je dat al niet volmaakt, kun je de vraag stellen of je de € 350 zult halen. Zo niet - dan kun je net zo goed een vrijwillige extra eigen risico opnemen in je zorgverzekering. Dat levert je een behoorlijke korting op je premie op, terwijl de kans groot is dat het je niets extra kost.

Hoe groot de korting is, verschilt per verzekeraar. Het loopt uiteen van €180 tot zelfs € 310 per jaar, als je een extra eigen risico neemt van € 500. Het werkelijke risico dat je dan loopt is in feite die € 500 min de premiekorting, ergens tussen de € 320 en € 190 dus. Als je dat kunt betalen (je moet het geld natuurlijk wel hebben) en je de kans klein acht dat jouw zorgkosten meer zullen zijn dan € 350, dan is er veel voor te zeggen om dat hogere eigen risico te nemen.

Wel snel zijn....het einde van het jaar nadert snel en uiterlijk 31 december moet je jouw huidige verzekering opzeggen om over te kunnen stappen naar een andere. Het afsluiten van de nieuwe polis mag ook nog in januari. Maar goed, als je toch bezig bent kun je dat beter meteen regelen.

Voor de basisverzekering mag je niet geweigerd worden als klant, dat scheelt. Voor aanvullende verzekeringen wel. Als er acceptatie-eisen gelden is het wel handig als de acceptatie rond is voordat je de oude polis opzegt.

Gepubliceerd op 18 december 2012 om 16:46 uur in de categorie zorgverzekering.