Collectieve zorgverzekering voor inwoners Rotterdam

Rotterdam wil alle inwoners van de stad een zorgverzekering aanbieden met een eigen risico van slechts 50 euro. Vanaf 2019 zou de zorgpolis voor iedereen beschikbaar moeten zijn.
De Rotterdampolis moet per 2019 beschikbaar worden voor iedere inwoner van de gemeente.

De Rotterdampolis moet per 2019 beschikbaar worden voor iedere inwoner van de gemeente.

Het college van Rotterdam wil de zogenaamde ‘Rotterdampolis’ beschikbaar maken voor iedere bewoner van de maasstad. De collectieve verzekering van verzekeraar VGZ is momenteel alleen af te sluiten voor inwoners uit de maasstad met een laag inkomen waardoor ongeveer de helft van alle Rotterdammers in aanmerking komt. Maar de gemeente is van mening dat ook de midden- en hoge inkomend onverwacht tegen flinke zorgkosten aan kunnen lopen.

Rotterdampolis

De ‘Rotterdampolis’ heeft een eigen risico van 50 euro. Lager dan bij een reguliere verzekering, maar daartegenover staat wel hogere premie. Ook zit bij de polis een aanvullende tandartsverzekering en de eigen bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) inbegrepen. Met het aanbieden van een dergelijke polis hoopt de gemeente te voorkomen dat men zorg gaat mijden of dat er schulden ontstaan.

2019

In het voorstel geeft CDA-wethouder Hugo de Jonge aan de komende tijd op zoek te gaan naar een verzekeraar die meegaat in de plannen. Indien een geschikte partij gevonden wordt zou de uitbreiding van de ‘Rotterdampolis’ op 1 januari 2019 in moeten gaan. De gemeente ziet een potentie van honderdduizend verzekerden voor een dergelijke zorgpolis. Met name voor mensen met een beperking of chronische ziekte is een dergelijke zorgverzekering interessant, maar voor mensen die verwachten geen ziektekosten te maken is de Rotterdampolis niet bepaald gunstig.

Verkiezingen

Met de verkiezingen in het vooruitzicht hebben vele partijen het over het geheel of gedeeltelijk afschaffen van het eigen risico. De Jonge verwacht niet dat die plannen zijn initiatief zullen doorkruisen. ”Het afschaffen van het eigen risico kost miljarden. Dat zie ik dus niet gebeuren.”

Gepubliceerd op 13 maart 2017 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering.