Consumentenbond adviseert de tijd te nemen voor overstappen zorgverzekering

Een groot aantal zorgverzekeraars heeft de premie voor de zorgverzekeringen voor 2014 al bekendgemaakt, maar de Consumentenbond adviseert om niet direct over te stappen, maar rustig de tijd te nemen.
Consumentenbond adviseert om niet overhaast een 'goedkope' zorgverzekering af te sluiten

Consumentenbond adviseert om niet overhaast een 'goedkope' zorgverzekering af te sluiten

Op 19 november moeten alle zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekeringen 2014 bekend hebben gemaakt. Aangezien een groot aantal zorgverzekeraars de nieuwe premies al naar buiten hebben gebracht, kunnen consumenten nu al geneigd zijn om een vergelijking te maken en de overstap te maken. De Consumentenbond adviseert echter om de tijd te nemen voor het overstappen van zorgverzekering door een weloverwogen keuze te maken.

Lagere premie
De belangrijkste reden voor overstappen van zorgverzekering is een lagere premie, maar dat is niet het enige aspect waar naar gekeken moet worden. Het is namelijk ook van belang om te kijken wat er geboden wordt voor de lage premie van de zorgverzekering.

Zo is het belangrijk om na te gaan of de zorgverzekeraar waar de voorkeur naar uitgaat wel een zorgcontract heeft afgesloten met bijvoorbeeld het ziekenhuis, waar de verzekerde het liefst behandeld wil worden indien een medische behandeling nodig is. Er zijn namelijk steeds meer zorgverzekeraars, waar niet de mogelijkheid wordt geboden om naar elk ziekenhuis of naar elke zorgaanbieder te gaan.

Controleer polisvoorwaarden en eigen risico
Naast het letten op de premie van de zorgverzekering is het bij de wens om over te stappen dus van groot belang om de polisvoorwaarden te controleren. Verder geldt dat het eveneens belangrijk is om na het denken of het wenselijk is om een hoger eigen risico dan het verplichte eigen risico te nemen.

Korting op zorgpremie
Ongeveer vijftig procent maakt het bedrag aan het verplichte eigen risico, dat in 2014 op €360 is vastgesteld, niet op. Er kan van een extra korting op de premie geprofiteerd worden als er voor het hoogste eigen risico wordt gekozen. Een andere mogelijkheid om een korting te verkrijgen, is door te profiteren van een collectief, zoals via de werkgever of vakbond.

Gepubliceerd op 14 november 2013 om 8:46 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 9:54 uur.