Delta Lloyd ontvangt vijandig overnamebod van Nationale-Nederlanden

De NN Group, moederbedrijf van Nationale-Nederlanden (NN), heeft woensdag een vijandelijk bod uitgebracht op Delta Lloyd. Na steeds te werden afgewezen, heeft NN zijn voornemen voor de grootste overname ooit onder Nederlandse verzekeraars publiekelijk bekend gemaakt. In totaal In totaal biedt NN 2,4 miljard euro in contanten voor zijn concurrent.
NN heeft een vijandelijk overnamebod uitgebracht op concurrent Delta Lloyd.

NN heeft een vijandelijk overnamebod uitgebracht op concurrent Delta Lloyd.

Al langer hingen er fusies in de lucht binnen de verzekeringssector. Met het overnamebod dat NN heeft uitgebracht op Delta Lloyd lijkt het startschot nu gegeven. Delta Lloyd heeft de toenadering van concurrent NN lang weten af te houden. Doordat NN nu publieke bekend heeft gemaakt interesse te hebben, krijgt de overname een vijandelijk tintje en lijkt de strijd te zijn losgebarsten.

Directeur Lard Friese van NN geeft aan dat zij herhaaldelijk een poging hebben gedaan om een overname te bespreken. Er lag zelfs al een voorstel klaar. Delta Lloyd hield echter steeds de boot af, vandaar dat NN woensdag met haar bod van 2,4 miljard euro naar buiten kwam. In een verklaring liet Delta Lloyd weten een ‘ongevraagd’ overnamebod te hebben ontvangen en deze ‘te zullen overwegen’. Om ze hierin bij te staan hebben zij zakenbank Goldman Sachs en advocatenkantoor Allen & Overy ingeschakeld.

Slecht verzekeringsklimaat
De Nederlandsche Bank (DNB) kijkt niet op van deze ontwikkeling en wijst al tijden op het slechte klimaat waar verzekeraars zich in bevinden. Volgens een onderzoek van advieskantoor Deloitte zullen op korte termijn zelfs twee van de zes grote verzekeraars verdwijnen. DNB noemt verzekeraars, samen met de pensioenfondsen, momenteel het grootste risico voor de Nederlandse financiële stabiliteit.

Lage rente
De lang aanhoudende extreem lage rente lijkt de grootste boosdoener te zijn voor de verzekeraars. De lage rente maakt de langlopende verplichtingen duurder, terwijl de beleggingen die er tegenover staan alsmaar in waarde dalen. Daarnaast tast de lage rente de kapitaalbuffers, waardoor de financiële positie van verzekeraars verslechterd. Renterisico’s zijn deels af te dekken met rentederivaten. Maar door dezelfde lage rente en de stijgende vraag om dit af te dekken, zijn de prijzen van dat soort verzekeringen ook alleen maar gestegen.

Imagoproblemen
Verzekeraars kampen bovendien nog steeds met grote imagoproblemen na de woekerpolisaffaire. De vraag naar levensverzekeringen daalt al jaren, maar ook bij de schadetak is het kommer en kwel. Door de immense concurrentie zijn de marges minimaal. Het veranderende klimaat heeft ook bijgedragen aan de algehele malaise. Door extreem weer hebben verzekeraars veel meer geld uit moeten keren en zijn autoverzekeringen voor velen een verliespost geworden. Er is nog geen directe paniek, maar de situatie is moeilijk en men knijpt hem wel.

Versterking
De overname van Delta Lloyd zou voor NN betekenen dat het minder afhankelijk wordt van levensverzekeringen. Delta Lloyd kent een flinke schadeverzekeringstak. Bovendien hopen zij op deze manier ook aantrekkelijker te worden voor kleinere pensioenfondsen die niet zelfstandig kunnen voldoen aan de verscherpte regelgeving en buffereisen. Met de overname wil NN bovendien de grootste worden in Nederland.

Nu dat NN een bod heeft uitgebracht op Delta Lloyd is het startschot voor de lang verwachte consolidatieslag gegeven. Vivat heeft aangegeven ook geïnteresseerd te zijn en in de markt gonst het van de geruchten dat meer verzekeraars op de nominatie staan voor verkoop of overname. “Het grote stratego-spel is begonnen.” Aldus een ingewijde uit de sector.

Gepubliceerd op 6 oktober 2016 om 9:00 uur. Geactualiseerd op 16 november 2016 om 11:25 uur.