Geen zorg in Slotervaart voor Achmea klanten

Gesteggel rondom het contract tussen het Slotervaart Ziekenhuis en zorgverzekeraar Achmea heeft ertoe geleid dat Achmea klanten niet meer naar dat Amsterdamse ziekenhuis kunnen voor nieuwe behandelingen. Een dieptepunt in de zorgverzekeringshistorie.
Geen vergoeding voor Achmea klanten in Slotervaart Ziekenhuis

Geen vergoeding voor Achmea klanten in Slotervaart Ziekenhuis

Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en zorgverzekeraar Achmea zijn er samen niet uitgekomen. Ze hebben geen contract kunnen afsluiten voor de vergoeding van nieuwe behandelingen in dit ziekenhuis. Vanaf 1 april 2013 kunnen klanten van Achmea met een naturapolis er niet meer terecht. Lopende behandelingen kunnen gewoon voortgezet worden, en ook voor spoedeisende hulp kun je gewoon nog bij het Slotervaart terecht.

Achmea is de moeder van nogal wat zorgverzekeringsbedrijven in Nederland. Agis en Zilveren Kruis zijn de grootste, maar ook Avéro, FBTO, OZF, Interpolis en Pro Life vallen onder de Achmea-paraplu. Ben je bij één van deze labels verzekerd voor je ziektekosten, dan moet je dus niet zomaar naar het Slotervaart toe stappen.

De timing van dit verhaal is ronduit ongelukkig te noemen. Pas begin februari werd het gecommuniceerd naar de klanten van Achmea. Gevolg: overstappen naar een andere verzekeraar was niet meer mogelijk. Wie nu een naturapolis bij één van de Achmea-merken heeft, zit met een probleem als hij naar het Slotervaart Ziekenhuis wil voor een behandeling. Het kán wel, maar een deel van de rekening moet men dan zelf betalen.

Problematisch is dus dat mensen er in december voor kozen (al dan niet bewust) om hun zorgverzekering bij Achmea af te sluiten of te houden. Toen was nog niet bekend dat ze dan niet terecht zouden kunnen bij het Slotervaart. Dat vinden ze niet eerlijk, zij willen alsnog overstappen. Hier heeft Tros Radar gisteren een item aan gewijd in haar uitzending. Achmea gaat hier niet zomaar mee akkoord: zij stelt dat het recht op zorg overeind blijft: mensen kunnen in Amsterdam ook naar andere ziekenhuizen.

Wie tegen dit probleem aanloopt doet er verstandig aan zich bij de klantenservice van hun verzekeraar te melden. Wellicht is Achmea op individuele basis wel bereid een overstap goed te keuren.

Overigens werd in Tros Radar vermeld dat het Slotervaart Ziekenhuis haar patiënten heeft laten weten dat ze gewoon kunnen komen. De kosten die aan de patiënt in rekening wordt gebracht boven de 80% van de rekening neemt het ziekenhuis dan voor haar rekening.

Gepubliceerd op 19 februari 2013 om 9:41 uur in de categorie zorgverzekering.