Helft verzekeraars vergoedt schade bij drankongeluk

Meer dan de helft van de verzekeraars vergoeden schade die jij bij andere veroorzaakt nadat je met een slok te veel achter stuur bent gekropen. De Vereniging Verkeersslachtoffers pleit er daarom voor dat alle verzekeraars een zogeheten alcoholclausule in de polis van de autoverzekering opnemen.
Helft autoverzekeraars verhaalt schade door dronkenschap niet

Helft autoverzekeraars verhaalt schade door dronkenschap niet

In Nederland wordt van het totale aantal verkeersongelukken ongeveer 20 procent veroorzaakt door dronkenschap. Je zou dan ook verwachten dat jouw autoverzekering de schade niet vergoedt wanneer je dronken achter het stuur kruipt. Onderzoek door Independer heeft echter uitgewezen dat meer dan de helft van de verzekeraars de schade die jij bij anderen veroorzaakt vergoed. Dit komt omdat veel verzekeraars geen alcoholclausule in de polisvoorwaarden van de autoverzekering hebben opgenomen. Daarnaast zouden verzekeraars het een hoop rompslomp vinden om kosten op een bestuurder te verhalen.

Alcoholclausule

Het lijkt onlogisch dat een verzekeraar betaalt voor schade die jij hebt aangericht wanneer je dronken achter het stuur kruipt. Met een alcoholclausule in de polisvoorwaarden kunnen verzekeraars kosten op jou verhalen als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je te veel gedronken hebt. Toch blijkt dat slechts 40 procent van de verzekeraars schade kan verhalen op degene die te veel hebben gedronken. Meer dan de helft van de verzekeraars heeft namelijk geen alcoholclausule opgenomen in de polisvoorwaarden.

Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, zegt tegen RTLZ dat het voor verzekeraars zeer complex is om te achterhalen of iemand gedronken had bij het veroorzaken van een ongeluk. “We konden het proces verbaal niet inzien. Veel verzekeraars hebben de laatste jaren de alcoholclausule daarom juist uit de polis gehaald”, zegt De Boer. Sinds 1 mei hebben verzekeraars echter wel toegang tot deze informatie via de politie.

Verzekeringen zonder alcoholclausule
Bron: Editie NL

Rompslomp

Toch blijkt dat weinig verzekeraars hier wat mee doen. Veel verzekeraars zouden het namelijk een hoop rompslomp vinden om kosten op de bestuurder te verhalen, zeker als het om relatief kleine bedragen gaat. Dat betekent wel dat je na een drankongeluk alleen de schade aan je eigen auto betaalt. De verzekeraar waar jij je autoverzekering hebt afgesloten betaalt vervolgens de schade die je bij anderen hebt veroorzaakt. In dat geval betalen eigenlijk alle klanten mee aan het feit dat jij dronken achter het stuur kruipt en een ongeluk veroorzaakt.

De Vereniging Verkeersslachtoffers vindt het 'idioot' dat niet alle verzekeraars een alcoholclausule hebben en pleit daarom ook voor alcoholclausule bij alle verzekeraars. “Op deze manier geven verzekeringen het signaal dat zij de kosten op zich nemen van iets wat strafbaar is”, aldus een woordvoerder tegenover Editie NL. “Verzekeraars zouden het juist moeten ontmoedigen.”

Lees ook:

Gepubliceerd op 27 mei 2015 om 16:59 uur in de categorie autoverzekering.