Jongeren kiezen in 2014 voor zorgverzekering zonder keuzevrijheid

Uit onderzoek van ZorgWijzer.nl blijkt dat jongeren in 2014 massaal gaan kiezen voor een zorgverzekering zonder keuzevrijheid. Ze kiezen namelijk liever voor de natura zorgverzekering dan voor de restitutieverzekering of de combinatiepolis.
Jongeren kiezen liever voor natura zorgverzekering met minder keuzevrijheid

Jongeren kiezen liever voor natura zorgverzekering met minder keuzevrijheid

De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Toch zijn er drie verschillende vormen van de basisverzekering te onderscheiden. Het onderscheid kan zitten in de keuze voor een zorgverlener. Bij een natura zorgverzekering heeft u als verzekerde te maken met gecontracteerde zorg. De verzekeraar heeft contracten gesloten met zorgverleners. Bij deze verzekeringsvorm heeft u dus geen keuzevrijheid. Er volgt een volledige vergoeding indien u kiest voor de gecontracteerde zorgverleners.

Bij de restitutieverzekering heeft u de vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. Een nadeel van deze vorm is dat u bepaalde rekeningen moet voorschieten, die u vervolgens weer kunt declareren bij de zorgverzekeraar. De derde vorm is een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis.

Waarom kiest 47 procent van de jongeren voor een naturaverzekering?
Er zijn twee redenen te noemen waarom de voorkeur toch uitgaat naar de naturaverzekering. Ten eerste is deze verzekeringsvorm gemiddeld goedkoper dan de andere twee vormen. Ten tweede hoeven betalingen niet voorgeschoten te worden. Het geld is bij de restitutieverzekering weer te claimen, maar ze moeten wel de middelen hebben om de rekening voor te kunnen schieten.

Uitgaande van de zorgpremies de nu bekend zijn en de verwachtingen, zal de premie voor de naturaverzekering in 2014 met 8 procent dalen en de restitutieverzekering met 6 procent.

Gepubliceerd op 6 november 2013 om 9:23 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 9:55 uur.